Zápisy nadaných dětí, odklady, výběr školy

tgm ilustr zimaUž za dva týdny se otevřou dveře obou vimperských základních škol, aby přivítaly budoucí prvňáčky a jejich rodiče při zápisech do 1. tříd.

JAK NA TO, když chcete zapsat nadané dítě, potřebujete vyřídit odklad, případně se rozhodnete pro jinou základní školu, než do které “spádově” patří vaše ratolest?  Každoročně provází zápisy do prvních tříd základních škol i  některé nejasnosti, tápání, obtížné rozhodování.

PhDr. Miloše Beneše, vedoucího odboru školství, kultury a cestovního ruchu města Vimperk jsme proto požádali o vysvětlení výše uvedeného, ve vztahu k možnostem rodičů dětí, které by měly nastoupit povinnou školní docházku, i na to jak postupovat a co vše je třeba vyřídit jde-li o výjimečné případy.

 

Jakou kapacitou pro prvňáčky disponují obě základní školy ve Vimperku a komu oznámit výběr jiné školy než té ke které dítě patří vzhledem ke spádové oblasti?

“Obě základní školy jsou připraveny přijmout děti do kapacity dvou tříd, tedy každá zhruba šedesát dětí. Rodiče by měli respektovat tzv. školské spádové obvody, které jsou příslušné k jednotlivým školám. Znamená to pro ně , že mají povinnost přijít k zápisu do té školy, kam spádově patří podle místa trvalého pobytu. V případě, že se rozhodnou pro školu jinou (tato však musí mít volnou kapacitu pro přijetí jejich dítěte), musí to oznámit řediteli školy, kam spádově přísluší.”

 

Jak je to s odklady školní docházky a jejich vyřízením a doložením? A naopak – pokud chci zapsat do 1. třídy nadané dítě, kterému ale v uvedené době ještě nebylo 6 let, jak postupovat?

“V letošním roce je zápis určen pro děti, které v období od 1. září 2013 do 31. srpna 2014 dovrší věku šesti let a pro děti, které v loňském roce obdržely rozhodnutí o odkladu povinné školní docházky.

V případě, že se rodič rozhodne žádat o odklad pro své dítě, musí k písemné žádosti doložit doporučující písemné vyjádření od školského poradenského zařízení (pedagogicko psychologická poradna) a současně od odborného lékaře nebo klinického psychologa.

Chtějí-li rodiče naopak dříve do školy zapsat děti nadané (tzv. “pětileté”), tedy děti, které jsou mladší šesti let a jsou po stránce duševní i fyzické vyspělejší a mají osvojeny všechny samoobslužné dovednosti, i to je samozřejmě možné, ale také za určitých podmínek. Rodič „ Pětiletého “dítěte narozeného od 1. září do 31. prosince příslušného roku a který chce, aby jeho potomek zahájil povinnou školní docházku, musí předložit řediteli příslušné školy doporučující vyjádření příslušného školského poradenského zařízení (pedagogicko psychologické poradny). V případě dítěte narozeného až od 1.ledna do konce června následujícího roku musí doložit doporučující vyjádření jak od školského poradenského zařízení, tak i od odborného lékaře.”


Kdy se rodiče dozví, že jeho dítě bude na zvolené škole přijato?

“Zápisy k plnění povinné devítileté školní docházky budou ve Vimperku probíhat v pátek 24. ledna 2014  od 13 do 17 hodin a v sobotu 25. ledna od 9 do 11 hodin.

Dítě je přijímáno k plnění povinné školní docházky na základě písemné žádosti rodiče – rodičů při zápisu. Rodič při zápisu musí prokázat svou totožnost občanským průkazem a zároveň předkládá rodný list dítěte. Ředitel školy pak následně do 3 pracovních dnů zveřejní seznam přijatých dětí, pod při zápisu přiděleným, registračním číslem na veřejně přístupném místě ve škole a též způsobem umožňujícím dálkový přístup ( webové stránky). Rodičům tedy nebude tzv. “na počkání“ vydáváno rozhodnutí o přijetí dítěte. Těm, kterým vyhověno nebude, pak bude odesláno písemné rozhodnutí o nepřijetí.

V případě nejasností se mohou rodiče  předem obracet na kteroukoliv školu, která jim poskytne potřebné informace.”

 

Co byste doporučil a popřál rodičům a dětem, při jejich významném  kroku do “velké školy”?

“Vy rodiče, udělejte si v den zápisu více času na své dítě i na sebe, slavnostně se oblečte. Vždyť je to opravdu významný den pro dítě i celou rodinu. Den, který může být zakončen třeba společným vyfocením před budovou školy a návštěvou cukrárny.

Přeji všem zainteresovaným, především rodičům a jejich dětem, ale i školám, aby úspěšně zvládli první vykročení k  budoucímu celoživotnímu vzdělávání.”

 

Děkuji za odpovědi

Andrea Staňková

 

Ilustrační foto Zdeněk Formánek

 

 

banner pocasi