3 tuny modřínů se vrátily na Santos

 

(aktuálně/ověřeno) V nové podobě, s novým účelem. Dva pavilony, tvořící součást sušického Santosu – ostrova pokladů,  z dílny klatovského sochaře Václava Fialy včera absolvovaly cestu z Klatov do Sušice. V pátek byly Pavilon na poslouchání ticha a Pavilon na pozorování oblohy představeny klatovanům, od pondělka už stojí na svém místě na Santosu. Každý, průměrně o váze 1,5 tuny, byl vyroben ze dřeva modřínů, které byly vykáceny. Vrátily se tak v nové podobě na ‘své’ místo.

 

 mg 3990

 

 

Přeprava za asistence sušického SULESu vypadala jednoduše – naložit na náklaďák, zajistit a jede se. Na místě určení ale rozhodoval každý centimetr. Václav Fiala byl samozřejmě u toho a bedlivě dohlížel na opatrnou manipulaci a umístění pavilonů.

 

 

vaclav fiala

 

Jak v průběhu manévrování a umisťování kolosů poznamenal sám jejich autor – klobouk dolů před jeřábníkem a řidiči nákladních aut, kteří manévrovali leckdy doslova na centimetrech a stavebními dělníky, kteří oba pavilony na místa usazovali. Perfektní spolupráce, ochota a souhra zajistila hladký průběh instalace.

 

img 0190

 

Podívejte se sami, jak přestěhování relaxačních pavilonů probíhalo.

 

 

Jana Říhová z Nadace proměny doplňuje k celému prijektu revitalizace ostrova Santos stučné shrnutí a pozvání:

“O obnovení zašlé krásy ostrova Santos a přizpůsobení prostoru požadavkům jeho dnešních návštěvníků se snaží město Sušice a Nadace Proměny v rámci společného projektu už od roku 2009. Reálné náklady na proměnu parku o rozloze 4,6 ha nejsou vzhledem k probíhajícím stavebním úpravám dosud přesně vyčísleny. Finanční podpora ze strany Nadace Proměny by se měla vyšplhat na více než 24 miliónů korun.

 

S ukončením stavebních a vegetačních úprav se počítá v závěru června. Už 7. července se můžete zúčastnit slavnostního svěcení zvonu, na který čeká další objekt z dílny umělce Václava Fialy v podobě dřevěné zvonice v jižní části ostrova. Slavnost k otevření ostrova si pak určitě nenechte ujít 27. července. Bohatý doprovodný program bude probíhat po celý den.”

-red-

 

 

Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nevyužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česko