Razítko mrtvého muže

Jihočeští kriminalisté obvinili skupinu mužů z “vytunelování” penzijních fondů, zneužít měli také data desítek klientů a razítko zemřelého notáře.  

 

Jihočeští kriminalisté rozkryli rozsáhlý podvod skupiny čtyř mužů. Kriminalisté tuto čtveřici podvodníků obvinili v uplynulých dnech ze zločinu podvodu, spáchaného formou spolupachatelství a dílem i ve stádiu pokusu.

Pravděpodobného vůdce skupiny, mimochodem nejmladšího z mužů (25 let z Trutnovska) obvinili navíc ještě ze zločinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. Společně s ostatními třemi pachateli (28 let Nové Město nad Metují, 35 let z Prahy, 29 let Kutnohorsko) měli „vytunelovat“ penzijní fond pojišťovny. Odhalit tento výdělečný podvod, šlo o zhruba 14 000 000 korun, pomohlo také razítko notáře, objevující se na ověřených dokumentech. Notáře, který již byl několik let mrtvý.

Kriminalisté zjistili, že vůdce této skupiny získal jako pracovník jedné konzultační společnosti s pobočkou v Hradci Králové neoprávněný přístup k počítačovému systému, a to k elektronické databázi klientů penzijního fondu jedné pojišťovny, včetně osobních údajů, bydlišti, čísly smluv a podobně. Dohodl se pak se svými kumpány, že tyto informace řádně využijí. Od října 2012 do léta roku 2013 za nic netušící klienty penzijního fondu vyplňovali žádosti o jednorázovou výplatu z penzijního pojištění. Tyto desítky žádostí opatřili svými, nebo na třetí osoby založenými, účty, kam mají peníze přijít. Žádosti také opatřili falešnými podpisy klientů a notářským kulatým ověřovacím razítkem, již zemřelého notáře. Používali také kulaté razítko pošty a zfalšované razítko pojišťovny. Celkem zažádali fond o vyplacení 14 000 000 korun za čtyřicet klientů. Bezmála dva miliony stačili z nastrčených účtů i odčerpat.

Jen díky velmi dobré a rychlé práci kriminalistů, nebyla škoda ještě větší. Jak zjistili při vyšetřování policisté, skupina podvodníků měla tolik osobních údajů osob, že nestačila formuláře ani vyplňovat a sami podvodníci si „postěžovali“, že to šlo pomalu.
 

V případě odsouzení mužů, by jim mohl hrozit trest odnětí svobody ve výši pěti až deseti let.

 

O případu informoval mjr. Mgr. Jiří Matzner, mluvčí jihočeské policie.

 

-red-