Vimperská děvčata na MS v Izraeli

Nominaci na Mistrovství světa v přespolním běhu škol si děvčata z Gymnázia a SOŠE Vimperk vybojovala podzimním vítězstvím na republikovém finále v Hradci Králové. Tým našich reprezentantek (Tereza Řezníková, Tereza Vostradovská, Karolína Daverná, Tereza Kreuzigerová a Natálka Grabmüllerová) odletěl 30. března do Izraele. K reprezentantům České republiky na MS se připojil tým chlapců z Nového Města na Moravě, taktéž vítězové své kategorie z podzimního republikového finále.

 

Jak se vedlo české výpravě a hlavně vimperským děvčatům, jaký byl pobyt a samotný závod, o tom informuje trenér Zbyněk Pavlásek:

 

Vimperská výprava na MS škol v Izraeli

V pátek 4. dubna se domů do Vimperka vrátila úspěšná výprava běžkyň z Mistrovství světa v přespolním běhu škol, konaného v letošním roce v Izraelské oblasti Galilea. Srdcem této oblasti je sladkovodní Galilejské jezero, které dává oblasti životadárnou vodu. Proměňuje tím pouštní oblast v zelenou a úrodnou zem. Nadmořská výška hladiny tohoto velkého jezera (rozměry zhruba 25×10km) činí neuvěřitelných mínus 211metrů a protéká jím biblická řeka Jordán, která dále pokračuje po Izraelsko Jordánských hranicích až do nejníže položeného místa na světě – Mrtvého moře. Mírné obavy z místa konání – horká hraniční oblast mezi Sýrií, Jordánskem a Izraelem – se ukázaly jako liché a po celou dobu pobytu jsme nezaznamenali jakékoli náznaky napětí.

 

izrael2014 8

 

 

         izrael2014 7  izrael2014 6

 

Pořadatelé si dali opravdu záležet, aby se celý podnik vydařil a o všechny účastníky akce bylo postaráno s veškerou péčí. Ta byla vidět nejen na luxusním hotelu v hostícího městečka Tiberias a perfektní organizací, ale zejména v srdečnosti a vstřícnosti organizátorů, dobrovolníků i diváků. Bonusem akce byla celodenní poznávací cesta, ve které nechyběla návštěva města Nazareth s prohlídkou chrámu zvěstování a rodného domu sv. Josefa, zastávka v Kanně Galilejské, zdolání pahorku Arbel, či prohlídka historického města Tiberias.

 

izrael2014 4

 

 

izrael2014 2

 

izrael2014 3  izrael2014 5

 

Paradoxně nejhorší dojem celé akce zanechala vlastní trať závodu. Ta vedla z velké části po sklizeném obilném poli a byla velmi suchá a prašná. Také technické zázemí závodiště bylo velmi strohé. Ale podmínky byly pro každého stejné. Nejlépe z našich si při závodě počínala Natálka Grabmüllerová, která dokonce v první třetině vedla celé startovní pole. Pak se postupně začala projevovat převaha závodnic z Turecka, Portugalska a Austrálie. Natálka po výborném výkonu nakonec obsadila krásné 23. místo. Překvapením bylo velice pěkné místo nejmladší závodnice v naší výpravě Terezky Řezníkové (34), sympaticky si vedla také Tereza Vostradovská (42). Škoda, že toto trio nedokázala podpořit svým výkonem také Karolínka Daverná (87), které se závod nevydařil podle představ. Do bodované čtveřice se tedy započítával výsledek Terezy Kreuzigerové (68). Ta si naopak zaslouží pochvalu za předvedený, bojovný výkon. Celkově se děvčata umístila na pěkném jedenáctém místě v konkurenci 17 družstev, s tím že do první sedmičky chyběl opravdu kousek.

 

V družstvech chlapců reprezentovali Českou republiku studenti z gymnázia v Novém Městě na Moravě a obsadili 16. místo z osmnácti zúčastněných týmů.

 

izrael2014 1

 

 

Za zmínku ještě stojí krásné a emotivní zahajovací a závěrečné ceremoniály, které jistě dlouho zůstanou v paměti mladých sportovců. Navázáno bylo mnoho přátelských vztahů, procvičili jsme nezbytnou angličtinu a na cestu zpět jsme si do baťůžků přibalili velký kus motivace a chuti do našeho dalšího sportování.