4

Letos frčí červenobílá!

Reportáž o volšovských dobrovolných hasičích připravil Martin Kramer

 

Není to jen o hašení

Jak titulek naznačuje, tentokrát se nebudu věnovat požárům, dopravním nehodám a zásahům, u kterých je potřeba pomoc profesionálních či dobrovolných hasičů, ale představím vám jinou zajímavou oblast – akce a činnosti, na kterých se podílí kolektiv dobrovolných hasiček a hasičů z Volšov.
Program a činnost „dobráků“ z Volšov mě již delší dobu oslovuje více, proto jsem SDH Volšovy začal sledovat podrobněji a opravdu toho nelituji.

 

 

I cisternu ve Volšovech mají

5

 

Mnoho dobrovolných sborů hasičů obcí, které SDH zřizují, nemá peníze na cisterny, se kterými by mohli pomáhat svým profesionálním kolegům s dopravou vody na místo požáru.

Jejich možnosti se tím značně omezují a některé sbory mohou de facto jezdit jen na různé hasičské závody či zasahovat u případů, na které mají potřebnou techniku.

 

Dobrovolní hasiči z Volšov na tom byli dlouhou dobu podobně. Na různé zásahy, kulturní akce a třeba i na stáž u profesionálních hasičů ze Sušice, o které jste si na našem webu mohli taktéž přečíst, jezdili v legendě, která se pravděpodobně připomene většině lidí při otázce: „Jaké auto SDH se vám vybaví jako první?“ – Avii (o Aviích se ještě zmíníme a bude to stát za to).

 

Volšovští ale svou Avii měli pořádně „vymazlenou“, podle slov velitele jednotky do ní

dokázali dostat to, co šlo. Avie z Volšov má tedy kromě jiného osvětlovací stožár, naviják na tažení spadlých stromů nebo k vytažení havarovaných vozidel, přenosné čerpadlo vody a další ‘doplňky’.

 

Jeden zásadní nedostatek ale hasiči z Volšov pociťovali i přes to, že jejich Avie vyniká nad ostatními – nemá nádrž na vodu. Hasiči tedy hasili požáry pomocí hasicích přístrojů, lopat, nebo čekali na příjezd hasičů s „CASkami“ (CAS – cisternová automobilová stříkačka).

 

Na začátku letošního roku se ale i oni dočkali. Díky městu Sušice a jeho starostovi Bc. Petru Mottlovi, vlastnoruční práci hasičů a mnohých dalších, mohla 5. dubna veřejnost poprvé spatřit „novou volšovskou“ Tatru T148. Ta sice původně několik let sloužila na Brněnsku a podle toho i vypadala, ale obětavou prací (1200 hodin !) hasičů byla proměněna v novou fešandu! A jelikož si tento fakt hasiči moc dobře uvědomují, nová Tatra dostala při křtu na novém místě právě toto jméno – Fešanda!

 

6

 

4

 

7

8

 

Při slavnostním předání Fešandy si návštěvníci akce, kterou připravili členové SDH Volšovy, mohli prohlédnout obě zásahová vozidla, pochutnat si na grilovaných dobrotách (a spláchnout je čerstvě natočeným pivem), na závěr Fešandu – tedy její věrnou, ale pochopitelně zmenšenou, sladkou kopii, i ochutnat.

Podle slov Robina Michalika, velitele jednotky SDH Volšovy, chtějí Fešandu udržet krásnou a plně funkční ještě hodně hodně let. Jestli se jim to podaří, může posoudit i veřejnost na některé z akcí, které volšovští hasiči buď sami připravují, nebo se na nich spoluorganizátorsky podílejí.

 

 

Čtyři krásky na jednom místě

 

Někdo si 26. dubna možná mohl myslet, že odvážnější z dobrovolných hasiček z Volšov pořádaly módní přehlídku (třeba v zásahových oblecích), ale ne – ten den se tu dělo něco úplně jiného. U zdejší požární zbrojnice se sjely čtyři hasičské Avie ze čtyř SDH.

Sjezd hasičských aut se v režii SDH Volšovy konal podruhé a možná se z něj stane pěkná tradice.

 

Milovníci červenobílých aut si přišli na své – kromě prohlídky vozů byl pro příchozí veřejnost připraven doprovodný program složený ze soutěží zručnosti i zábavných her. Start akce byl ale tradiční – spanilá jízda projela z Volšov do Dobršína a zpět.

Nechyběla ani soutěž o MISS Avie, v níž se utkaly soupeřky z Klatov, Sušice, Hartmanic a Volšov. Tou „NEJ“ byla po zásluze zvolena právě volšovská, na jejíž vizáži si dávají místní opravdu záležet.

 

1

 

2  3

 

10

 

 

Paří k nejlepším

 

Nejen údržba techniky, vzdělávání se, poznávání novinek v profesi hasiče, ale i požární sport patří k činnostem dobrovolného sboru. Právě v této disciplíně uspěly v sobotu 24. května hasičky z Volšov.  ‘Natřely’ to chlapům a radovaly se ze zlata, zatímco jejich kolegové zůstali těsně pod bednou na čtvrtém místě. Čekaly a čekají je i další soutěže a jak se jim povede, to se dočtete i na našich stránkách.

 

 

9

 

Zmíněnou sobotu 24. května, jste se určitě s volšovskými hasiči potkali i vy, pokud jste s dětmi (nebo sami) zavítali do Pohádkového lesa, v rámci Sušických slavností.

 

img 5901

Děti po trase plnily úkoly, tentokrát v tématu „Ten dělá to a ten zas tohle“ – a jedním z nich byl právě o hasičích: co všechno musí správný hasič zvládnout? Samozřejmě, překonávat těžký terén, překážky a být zručný a obratný. K tomu se výborně hodila „pavučina“ a pod bedlivým bezpečnostním profi dozorem děti zdolávaly její nástrahy.

 

 

 

Chtělo by to změnu

 

Časy, kdy se děti v hojné míře hlásily do „hasičů“, jsou bohužel ve většině vesnic a měst minulostí… Dnes většina dětí prosedí hodiny u televize nebo u počítače, pojídá u toho „zdravé“ pochutiny a pomalinku ale jistě tloustne a tloustne… Je to ale škoda, protože třeba zrovna u hasičů by si přišly na své.. Co jsem měl možnost poznat, kolektivy jsou vážně skvělou partou, děti se toho spoustu naučí zábavnou formou a to nejen z oblasti „hasičiny“. Ostatně – minulý týden jsme toho byli svědky při soutěži Malý záchranář. Děti zvládaly na výbornou to, s čím by si mnohý dospělý nevěděl rady.

 

Jistě, neodbytná otázka, která trápí snad všechny je ta o penězích. Kde na to brát, abychom mohli dopřát dětem něco víc? Pořádné zázemí vybavení, pomůcky a potřeby? Cesty jsou – nejen město a hasiči sami je podporují, ale asi všichni tušíme, že to jsou rozpočty hodně napjaté a tak tak stačí na pravidelnou činnost.

Ovšem kdyby se spojili hasiči, rodiče, zřizovatelé, partneři a sponzoři, tak už by se nějaká ta kapka navíc, pro děti, najít mohla, nebo ne? Co vy na to? Byli byste ochotni pomoci k tomu, aby i děti měly své uniformy a mohly reprezentovat  „své“ město nebo obec, aby se pro ně dalo pořídit základní vybavení na soutěže? Pokud ano, určitě nezůstanete nevyslyšeni!

 

-mk-