Pondělní debaty nebraly konce

Čím blíže k volbám, tím delší diskuse. Takový je scénář zasedání zastupitelstva města v posledních několika měsících. Jasně se na něm projevují blížící se komunální volby a snaha některých o zviditelnění se – často ale bohužel na úkor kvality a pružnosti jednání.  Pondělní mnohahodinové zasedání vimperského zastupitelstva to bohužel potvrdilo a v zásadních otázkách v podstatě nic nového nepřineslo. Po zhruba šesti hodinách v sále málokoho překvapilo, že některé  body byly  odloženy k projednání na zářijové zasedání zastupitelstva s tím, že k nim do té doby budou doloženy další materiály, vypracovány posudky, svolány schůzky.

 

Zastupitelé se  v počtu 14  sešli k  řádnému jednání v půl čtvrté odpoledne, podle programu (zhruba do hodiny jich bylo 17). Nejprve si vysvětlili, zda bylo splněno usnesení z rady ukládající  informovat veřejnosti o dalším postupu ve věci černých staveb na Homolce, k tomu tajemník MÚ podal přehled dosud učiněných kroků ze strany města (informovali jsme také na našich stránkách).

 

Majetkoprávní záležitosti se probíraly téměř tři hodiny. Na čem se zastupitelé shodli?  Mimo jiné na tom, že vyhoví žádosti společnosti Market s. r. o. Strakonice o prodej části pozemku přiléhajícího k prostoru Penny Marketu (stráň), pro rozšíření dispozic prodejny a úpravu parkovacích míst. Nevyužívaná plocha bude zájemci prodána za odhadní cenu s tím, že kupující uhradí stanovenou cenu a náklady s prodejem spojené 30 dní před podpisem smlouvy poté, co se s jejím obsahem seznámí. K prodeji dojde po realizaci plánovaného záměru stavby, prozatím bude vztah mezi žadatelem a městem Vimperk řešen smlouvou o smlouvě budoucí kupní.

 

Zastupitelstvo města rozhodlo prozatím nenakládat s parcelou včetně stavby bývalého učebního bloku v areálu U Sloupů (KN č. 2522/4) ve smyslu žádosti o jejich prodej. Prozatím město  nechce s dotčenými nemovitostmi manipulovat i proto, že je zde  zatím stále otázka možného zřízení sportovně vzdělávacího centra středního va vyššího vzdělání s mezinárodní účastí  společností IMSA, z. u. (prezentováno na únorovém zastupitelstvu).

 

Diskutovalo se také o  převzetí nemovitostí  od TJ Šumavan Vimperk do majetku města. Tento problém se řeší v zastupitelstvu od března letošního roku, na červnovém došlo ke schválení usnesení. Převzetím majetku koupí získá město do vlastnictví 3,8 ha pozemků a  osm objektů (stávající občanská vybavenost, garáž / šatny, obejkt k bydlení…).  Od března do června proběhlo několik jednání za přítomnosti zástupců obou stran a daňových poradců pro to, aby situace řešila problém TJ a současně co nejméně zatížila město. TJ nemá v současné době na úhradu pohledávek (investice města do zařízení) a darovací smlouvou by se jich nezbavila, proto byla navržena smlouva kupní i s tím, že město uhradí daň z převodu nemovitostí. Město Vimperk tedy za cenu 4  302 003 korun získá veškerý majetek TJ Šumavan Vimperk ke dni 1. 7. 2014 a zároveň zaplatí daň z převodu nemovitostí ve výši 172 084 Kč. Kupní cena je cenou, která odpovídá výši pohledávek města vůči TJ (2 558 391 Kč za údržbu areálu + 1 743 612 Kč za půjčky).

 

Většinou hlasů se zastupitelé vyjádřili  pro koupi budovy prodejny nábytku v ulici 1. máje od Jednoty Vimperk. Odhadní cena, za kterou se město rozhodlo objekt stojící na pozemku města koupit, je 1 427 810 Kč. Počítá s tím, že  na místě stávající budovy vznikne vyhovující parkovací plocha a přístup do sportovišť z ulice 1. Máje. Kupní cena bude zaplacena do 30 dnů po podpisu smlouvy, náklady spojené s prodejem hradí kupující – město Vimperk.

 

Zastupitelstvo města schválilo usnesení o uzavření smlouvy o smlouvě budoucí kupní s manželi Poblovými na budoucí odkoupení inženýrských sítí vodovodního a kanalizačního řadu  v lokalitě Za Vrchem  v k. ú. Boubská, a to po jejich vybudování a zkolaudování. Tyto inženýrské sítě budou složit pro připojení pozemků  určených k bdlení v uvedené lokalitě  s možností pipojení i dalších přiléhajících  pozemků. Kupní cena bude stanovena na 10 % ceny dle skutečně vynaložených nákladů  (doložených řádnými fakturami), které podle plánovaného rozpočtu stavby činí  574 174,60 korun. Zastupitelstvo města pověřilo starostu podpisem smlouvy o smlouvě budoucí kupní.

 

Zastupitelé odsouhlasili rozpočtové změny provedené radou města, návrh rozpočtových opatření  na letošní rok a závěrečný účet města Vimperk za rok 2013 (k nahlédnutí s komentářem na  stránkách města).

 

Nejdelší diskuse se odehrávala kolem  parku nad pekárnou – respektive zajištění přístupové cesty k dotčeným pozemkům. Řešení dopravní situace  v této lokalitě je předmětem jednání také už několik měsíců. Po hodinu a půl trvající diskusi, kdy  obě strany (navrhovatelé jiného dopravního řešení – zástupci dotčeného přilehlého bytového domu a  pozemků a město) nenašly shodu na  konečném řešení, ani vhodné náhradě  za zrušené dva přístupy na pozemky u parku, bylo rozhodnuto přesunout tento bod na zářijové jednání zastupitelstva. Na návrh místostarostky se bude konat další místní šetření v lokalitě, kam budou znovu přizváni jak občané  bydlící v této lokalitě, tak majitelé pozemků kteří usilují o  vhodný způsob vybudování  přístupové komunikace, dále zpracovatel  řešení dopravní situace a zástupci dalších dotčených orgánů i organizací (o. s. S. Chumanové, které zde vybudovalo nové hřiště). Do zářijového zastupitelstva by tedy mělo být jasno, jakým způsobem  bude situace v tomto místě vyřešena s ohledem na  zde fungující občanskou vybavenost, provoz, potřeby obyvatel, nutnost zajištění přístupu k pozemkům, terénním  možnostem apod.  Léta trvající spor o vhodné narovnání vztahů  by tak mohl mít po prázdninách definitivní  řešení.

 

Dále zastupitelé diskutovali o změnách projektové dokumentace  Areálu vodních sportů, odsouhlasili Základní listinu komunitního plánování na území ORP Vimperk na období 2015-2018, poskytnutí 100 000 korun Oblastní charitě na  zajištění služby pro rodiny s dětmi i příspěvek 400 000 korun na provoz chirurgické ambulance BH-Nemocnice Vimperk a. s. Zabývali  se také bytovou agendou – řešení splátek dluhů z nájemného.

 

Jednotlivým  tématům, které zastupitelé na pondělním jednání probírali, se budeme postupně více věnovat v samostatných článcích.  Záznam z jednání zastupitelstva  bude k dispozici do dvou týdnů na internetových stránkách města.

-as-