Vydatné srážky 8. července

V úterý 8. července dorazily na Šumavu velmi silné bouřky, které doprovázel přívalový déšť a ojediněle i kroupy. Výrazné srážkové úhrny však nebyly zaznamenány plošně po celé Šumavě, vyskytly se i místa, kde zapršelo minimálně.

 

Z dostupných dat spadlo 8. července (0-24 hod.) nejvíce srážek na Churáňově 53 mm, v 50 Husinci mm a ve Vimperku 46 mm. Více jak 30 mm spadlo za 24 hodin ještě na stanicích Strašín, Hojsova Stráž, Velhartice, Kašperské Hory a Prášily. Naopak nejméně srážek zaznamenali ve Vyšším Brodě 7 mm, v Černé v Pošumaví 9 mm a v Houžné u Lenory 10 mm (srážky jsou zaokrouhleny na celé mm, zdroj dat ČHMÚ). Na mnoha šumavských stanicích byl 8. červenec nejsrážkovějším dnem tohoto roku. Nejvyšší denní úhrn srážek v tomto roce na jihozápadě Čech si ale drží Klatovy, kde 28. května spadlo 57 mm.

 

První bouřka se vyskytla v Prachaticích už kolem poledne, postupně bouřek a přeháněk přibývalo. Nejvýraznější srážky přišly od jihovýchodu v podvečerních hodinách, v návětří se tak ocitla oblast od Prachatic, přes Vimperk, Churáňov, Kašperské Hory a Sušici, kde díky tomu spadlo největší množství srážek. Oblast Lipenska byla srážkami zasažena nejméně, což je vidět i na kumulovaném snímku srážek za 24 hodin. Přívalový déšť způsobil lokální rozvodnění potoků, voda se valila i z polí a luk, kde nestačila vsakovat. K rozvodnění řek díky dlouhotrvajícímu suchu v oblasti Šumavy nedošlo, žádný z toků nehlásí ani 1. povodňový stupeň.

 

Srážky ustávaly až ve středu 9. července v ranních hodinách, spadlo tak dalších 5 až 15 mm vody na metr čtverečný.

 

zdroj obrázku: hydro.chmi.cz

 

text (ir), foto (am)