Řidiči způsobili záchranářům problémy

V neděli 13. října v ranních hodinách zasahovala volarská posádka Zdravotnické záchranné služby na Sídlišti Míru ve Volarech. Díky několika řidičům, kteří nerespektovali zákaz stání, měla posádka záchranářů velmi stížené podmínky při nakládání pacienta do sanitního vozu po ošetření a zajištění v jednom z bytů. Příjezd k panelovému domu byl zcela zaplněn parkujícími vozy, které naprosto ignorovali dopravní značení. Posádka sanitního vozu proto zavolala Policii ČR, aby situaci na místě vyřešila.

 

Dopravní značka zákaz stání znamená, že řidič může na místě zastavit na dobu nezbytně nutnou a to k neprodlenému nastoupení nebo vystoupení přepravovaných osob a nebo k neprodlenému naložení nebo složení nákladu.

 

Při manévrech mezi zábradlím a vozy nechybělo mnoho, aby došlo k poškození nového vozu, kterým záchranáři disponují necelé 3 týdny. Nezbytný čas tak musel pacient čekat, aby mohl být bezpečně posádkou záchranářů naložen a dále transportován na specializované pracoviště k dalšímu ošetření. Parkující řidiči v zákazech si zřejmě neuvědomují, že akutní pomoc můžou někdy potřebovat přímo oni a nebo někdo z jejich blízkých a může jít opravdu o minuty. 

 

Výmluva řidičů, že na Sídlišti není kde parkovat, by nebyla objektivní, jde spíše o pohodlnost řidičů parkovat přímo před vchodem. Parkovacích míst je dostatek například v okolí domu služeb, kde město nechalo před pár lety zrekonstruovat parkoviště. Pěšky se tato vzdálenost dá ujít asi za 2 až 3 minuty… Je to daleko?

 

(ir)

 

Pohled do ulice na Sídlišti Míru ve Volarech, která byla o víkendu zcela zaplněna parkujícími vozy: