policie

Policie řeší případ stalkingu

Nebezpečné pronásledování = stalking

Zprávu o šetření  stalkingu na Sušicku  zveřejnila včera Policie ČR:

Muž opakovaně obtěžoval bývalou ženu. Jeho vytrvalost se počítá na roky –  svou exmanželku pronásleduje už 29 měsíců.

Ve zkráceném přípravném řízení převzal sdělení podezření z přečinu nebezpečné pronásledování* 43 letý muž z obce u Sušice. Muž v období od měsíce května 2011 do měsíce září letošního roku soustavně obtěžoval svoji bývalou manželku, které zasílal zprávy na mobilní telefon i formou elektronické komunikace. Vymýšlel si důvody k setkání a dokonce vyhrožoval.
-p cr-
 
 
Podle trestního zákoníku je stalking trestným činem a  může být potrestán odnětím svobody až na jeden rok. (pozn. red.)
 

Mnoho z pronásledovaných, kterých bohužel v poslední době přibývá, podceňuje nebezpečnost stalkingu a to, že opravdu není něco v pořádku, si připustí až ve chvíli, kdy dojde  k fyzickému násilí, týrání, újmě na zdraví apod. Vždy, když se s něčím podobným setkáte, věnujte pozornost tomu, jak “pronásledovatel” ovlivňuje váš život. Včasným zjištěním a řešením je možné předejít nevratným následkům, které si s sebou oběti často nesou až do konce života. 

 
————————————————————————————————————————————————————————-
 
Nebezpečné pronásledování = STALKING
 

[doc. PhDr. Ludmila Čírtková, CSc  – Policejní akademie ČR v Praze, www.spkcz.cz]

 

 Citace z článku:
“Kriminalizace stalkingu je nepochybně pozitivním krokem pro řešení konkrétních případů v praxi. Umožňuje (částečně) chránit oběť a pro pachatele představuje jak sankci, tak i šanci.
 
 
Stalking lze definovat jako specifickou formu vztahového násilí. Jeho základním znakem je totiž násilné a nežádoucí pronikání do privátní sféry oběti a to takovým způsobem, že u oběti vzniká důvodný pocit ohrožení.  Podstatné je, že stalking se vždy točí kolem vztahů, nezávisle na tom, zda se jedná o vztahy reálné či iluzorní.

V reálných vztazích vzniká stalking  jako reakce na problémy či konflikty a představuje disfunkční vzorec chování pro řešení vztahových krizí a kolapsů.  Nejčastěji vzniká  stalking v konfliktních intimních vztazích (50% z celkového výskytu jevu), dále pak následují vztahy profesní či pracovní. K tomu konkrétně:

 

ex- partner stalking
Ústředním tématem je neschopnost unést jednostranné ukončení intimního partnerského vztahu. Motivací stalkera je buď snaha slepit (obnovit) zkrachovaný vztah anebo snaha pomstít se za rozchod. Často se oba motivy (láska a nenávist) prolínají. Tomu odpovídá i obsah nevyžádaných vzkazů v podobě SMS, telefonátů, e-mailů, dopisů atp. Střídá se v nich vyznávání lásky a obdivu s výhrůžkami a agresivními sděleními.

stalking v dalších vztazích (např. profesních, pracovních a sousedských)
V těchto reálných vztazích stalkingu obvykle předchází skutečné profesní kontakty ( např. lékař-pacient) nebo pracovní vztahy ( zaměstnavatel-zaměstnanec) či sousedské vazby. Motivem zde bývá pocit domnělé či skutečné křivdy, na kterou reaguje stalker pronásledováním domnělého hříšníka.”

 

Celý příspěvek najdete ZDE.