Společně žít, učit se a pracovat

sos1

 

V pátek 15. listopadu zahájila slavnostně Střední odborná škola a Střední odborné učiliště v Sušici projekt spolupráce Střední odborné školy a středního odborného učiliště Sušice s Volkshochschule Cham, v rámci kterého v následujících třech pololetích vyjede na praxe do Německa přes 80 studentů a dalších 100 se zúčastní výměnných pobytů. Více k zajímavému projektu jeho manažerka Ing. M. Hlaváčová:

 

Před praxemi studenti absolvují bezplatný kurz němčiny, obdrží 30 pracovních listů a 30 výukových karet. Praxe se budou týkat čtyřletých studijních oboru ukončených maturitou – CESTOVNÍ RUCH a SOCIÁLNÍ ČINNOST a tříletého učebního oboru ukončeného výučním listem KUCHAŘ-ČÍŠNÍK.

 

Studenti budou mít v rámci desetidenní praxe vše zdarma – dopravu školním autem, ubytování, stravování, pojištění, odborné vedení a také jeden volný den se zábavným a vzdělávacím programem. V rámci projektu je pak plánována celá řada dalších aktivit. Zájemci o další informace najdou podrobnosti na stránkách školy: www.sossusice.cz.

 

Slavnostního zahájení, které se konalo v jednom z hotelů, kde budou praxe probíhat, v hotelu Brunner Hof v Arnschwang, se zúčastnili z Krajského úřadu v Plzni Dr. Havlíčková, vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy a další dva představitelé tohoto odboru Mgr. Vítek a Mgr. Schimmerová, z Okresní hospodářské komory v Klatovech Mgr. Mundlová, ředitel SOŠ a SOU Sušice Ing. Kolář, manažerka projektu Ing. Hlaváčová a finanční manažerka projektu Ing. Říčková. Z německé strany byl přítomen Zemský rada okresu Cham Franz Löffler, ředitel VHS Cham Winfried Ellwanger, manažer projektu Alfons Klostermeier, pracovníci VHS Cham, ředitelé dalších škol a hoteliéři.

 

sos3

 

 

sos4  sos5

 

Projekt jsme nazvali: Spolupráce škol SOŠ a SOU Sušice a VHS im Landkreis Cham e.V. Jeho hlavním mottem je: Společně žít, učit se a pracovat v oblastech Sušice a Chamu. Předpokládáme, že účastníci praxí najdou své uplatnění za našimi hranicemi nebo pokud budou pracovat doma, uplatní zde získané cenné zkušenosti. Po skončení tohoto projektu v roce 2015 plánujeme jeho rozšíření i na další obory, které se u nás ve škole vyučují.“

 

 sos2