Svou budoucnost držíme ve svých rukou

Tato a další slova z projevu Václava Havla k prvnímu výročí Sametové revoluce, zazněla dnes v podvečer u Lípy svobody na sušickém náměstí.

Stovky lidí sem přišly, aby si  připomněly letošní 24. výročí 17. listopadu  a  aby svou přítomností a zapálením svíčky vzdali poctu prvnímu československému a českému prezidentovi Václavu Havlovi, jemuž  symbolicky vedle desky  připomínající zasazení památné lípy, město Sušice nechalo zasadit  pamětní desku

 

pametni deska havlovi28

 

nesoucí  nejen Havlův citát “Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí”, ale také jeho portrét a podpis s neodmyslitelným srdíčkem.

Pamětní desku, jejíž vznik iniciovalo město Sušice,  navrhla Mgr. Bohumila Skrbková, vytvořil ji Jiří Heberlein.

 

Studentskou slavnost slovem provázel ředitel Sušického kulturního centra Ing. Karel Sedlecký, na pódium spolu  hudebně ladili Vladimír Macek, Adam Blahouš a Pavel Smolej. Po krátkém proslovu ředitele gymnázia Mgr. Ivana Kratochvíla zaznělo několik písní a na závěr česká hymna.

 

Ihned po oficiálním ukončení se prostor kolem lípy a obou desek, začal plnit zapálenými svíčkami. Václava Havla si Sušice připomene  letos ještě jednou, a to v den výročí jeho úmrtí, 18. prosince, hned dvěma akcemi:

 

v 18.00 hodin na náměstí, opět u lípy, společným setkáním ” Srdce pro Václava Havla” a
ve 20.00 ve Smetanově sále – Koncertem pro Václava Havla.

 

Na obě akce jste srdečně zváni.

-as-

 

{gallery}susice/2013/listopad/kopie_17.11._web/{/gallery}