mpilustr

V průměru nárůst o 30 událostí měsíčně

Městská policie informuje

Ze zprávy, kterou předložila městská policie ve Vimperku všem zastupitelům, vyplývá, že od ledna do října letošního roku řešili strážníci MP o 266 případů více než za stejné období v loňském roce.

 

Zvýšený počet případů je podle vrchního strážníka z velké část způsoben výjezdy na základě oznámení občanů, zadržení pachatelů trestné činnosti, řešení přestupků, realizovaných preventivních kontrol, spolupráce s Policií ČR a ostatními složkami Integrovaného záchranného systému.

 

 

 

I.-X. / 2013

porovnání stejného období v roce 2012

Domluva

570

498

Pokuta

173

326

Pokuta na místě nezaplacené

83

148

Předáno č.j.

312

428

Oznámení, žádosti, kontroly bez č.j.

1 179

973

Radar

146

229

CELKEM událostí a kontrol

2 290

2024

 

 

Strážníci MP se s uvedenými přestupky setkávají denně, jsou však i výjimečné, někdy úsměvné – takových je ovšem poskrovnu. Většinou jde o závažná porušení veřejného pořádku, občanského soužití, mnohdy na hranici trestných činů. Nezřídka se do centra pozornosti městské policie dostávají mladiství.

 

V listopadu, mimo své běžné činnosti, například strážníci řešili skupinku nezletilých Romů, kteří v ulici Kaplířova vybíjeli svou energii na železné mříže před prodejnou Spar. Hlídka na místě zjistila totožnost výtržníků, protože ale majitelka neuvedla žádné způsobení škody, byla záležitost vyřízena napomenutím. Strážníci o incidentu uvědomili také asistenty prevence kriminality, kteří působí v rámci místního etnika a o případu informovali rodiče nezletilých.

 

Na skupinku mladíků, která manipulovala s dopravním značením, si bude dávat pozor i státní policie. Strážníci zjistili uvedenou skupinku osob, která před hotelem Zlatá Hvězda měnila a posouvala dopravní značení. Informace byla předána státní policii, která „vtipálky“ dále prošetřovala.

V poslední době se ve Vimperku vyskytlo několik případů, v nichž figurovaly různě početné skupinky nezletilých, výjimkou nejsou desetileté děti. Případy, v nichž figurují „děti“, jsou řešeny se správním orgánem péče o dítě a rodiči. Ne vždy je však ze strany rodičů o vyřešení zájem, ne vždy jsou otevření spolupráci a nápravě. Většinou se jedná o narušování veřejného pořádku, čistoty veřejného prostranství, drobnou majetkovou trestnou činnost apod.

 

Žena stopovala poněkud netypickým způsobem – v ulici Pasovská stopovala žena projíždějící vozidla a snad aby zvýšila svou šanci na úspěch, ukazovala řidičům své pozadí. Dlouho netrvalo a hlídka městské policie jí její činnost překazila. Zjistila totožnost ženy a za její jednání jí udělila blokovou pokutu na místě.

 

Kromě toho od začátku listopadu prověřovali strážnici jednu neznámou osobu bezdomovce, u dvou dalších bezdomovců řešila jejich chování, kdy si v ulici 1. Máje v rozestavěném objektu za cihelnou rozdělali ohýnek. Hlídka osobám přikázala okamžitě oheň uhasit, mezitím strážníci ověřili totožnost obou bezdomovců a po uhašení ohně je z místa vykázali.

 

-red, mp-