Horská služba zahájila zimní provoz

Horská služba Šumava přešla zároveň se zahájením provozu ve velkých lyžařských areálech od soboty 7. prosince horská služba - logodo plné zimní pohotovosti na všech stanicích – Špičák, Prášily, Zadov, Kvilda, Kubova Huť, Nová Pec a Kramolín. 

 

 

V současné době zahájily provoz areály Špičák, dále Nad Nádražím v Železné Rudě, v centrální části Šumavy Zadov a Kvilda, a v okolí Lipna Kramolín.

Postupně se připojují s ohledem na výšku přírodní sněhové pokrývky a úroveň technického zasněžování další areály. „K dispozici pro zimní sezónu máme 11 profesionálních a 24 dobrovolných záchranářů, kromě toho budou služby držet 3 lékaři HS. Do akce můžeme nasadit 7 vozidel, z toho dva nové Landrovery Defender a 11 sněžných skútrů (2 nové),“ uvedl k připravenosti Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že technika byla obměněna v rámci pravidelné plánované obnovy s výraznou pomocí Ministerstva pro místní rozvoj, které jako zřizovatel HS poskytlo do rozpočtu finanční prostředky.

 

„Jen pro představu – sloužíme na území o rozloze 1 068 čtverečních km, dohlížíme na bezpečnost přibližně 50 km sjezdových tratí. Kapacita lanovek a vleků na celém území činní asi 50 000 osob za jednu hodinu provozu,“ doplnil náčelník Janďura s tím, že vzhledem k tomu musí připomenout pohotovostní číslo Horské služby 1210, které by každý návštěvník Šumavy měl mít uloženo pro případ nouze v nabitém mobilním telefonu. Nicméně původní čísla na jednotlivé stanice HS Šumava Špičák 376 397 273, Zadov 388 428 193, Kramolín 380 736 081 jsou stále funkční a platná. Slouží především k podání informací o výšce sněhové pokrývky, o aktuálním stavu počasí, o úpravě sjezdových a běžeckých tratí, k plánování túr, dotazům na hrozící nebezpečí, uzavírky v oblasti apod.

 

„Pro plné nasazení také pořádáme 14. a 15. prosince v západní části Šumavy – lokalita Pancíř, komplexní přípravu dobrovolné základny HS na zimní sezónu 2013/2014,“ oznámil Michal Janďura. Účastníci zde budou cvičit především lyžařské dovednosti a ošetřování a svoz zraněných v náročném zasněženém terénu. Vzhledem k tomu, že se cvičení koná v prostoru CHKO, musela Horská služba požádat o souhlasné stanovisko i Správu oblasti, kterou bez problémů díky dobré vzájemní spolupráci dostala. „My jsme na zimu připraveni, návštěvníkům hor ale musím připomenout dodržování Desatera FIS pro bezpečný pohyb na sjezdových tratích a také dodržování všech zásad bezpečnosti v horském prostředí,“ varoval náčelník HS Šumava Janďura a doplnil, že turisté i lyžaři mohou aktuální počasí sledovat na webových stránkách www.hscr.cz.

 

Bezpečnosti návštěvníků Šumavy se také týká omezení pohybu, respektive zákaz vstupu, který platí na sjezdových tratích v areálech od 16:15 do 8:30, a to denně. „Podle provozního řádu musíme udržovat a opravovat sjezdovky. Často máme v tu dobu na prudkém svahu rolbu na laně pod navijákem. Projít či přejít trať v takovém případě je strašně nebezpečné,“ upozornil Vladimír Kasík ze Sportovního areálu Špičák. Varoval především jezdce na skitouringových tratích, které jsou vedeny přes sjezdovky. Ti zde velmi často jezdí v noci a na cestu si v plné rychlosti svítí pouze čelovou lampičkou.

 

(tz hscr)

 

POČASÍ NA ŠUMAVĚ?  ŠUMAVA ONLINE NA WEBKAMERÁCH