Štědrodenní pohledy z Haidlu

I na Štědrý den pokračovalo na Šumavě inverzní počasí. Díky němu byla opět výborná dohlednost nejen po šumavských kopcích, ale i na alpské vrcholy, které byly krásně viditelnépo celý den. Teploty v horských polohách se díky teplému proudění ve vyšších vrstvách atmosféry pohybovaly až kolem 10°C, souvislá pokrývka tak nadále odtávala. 

 

Snímky byly pořízeny z německé rozhledny Haidl, která leží jen 10 km vzdušnou čarou od Českých Žlebů v nadmořské výšce 1167 metrů n.m. Výhled je odtud například na nedaleký Třístoličník s Hochsteinem, z části je vidět i vrchol Plechý. Z dalších vrcholů je vidět Libín, Boubín, Luzný nebo Roklan. Nádherný výhled je na německé podhůří Bavorského lesa, stejně tak je velmi pěkný pohled na rakouské podhůří Šumavy. 

 

Nedaleko vrcholu Haidl leží dnes již zaniklá obec Leopoldsreut v nadmořské výšce 1100 metrů n.m. Do dnešní doby se dochoval kostel a dvě budovy. Ostatní domy byly zbořeny a připomíná je na původních místech mnoho fotografií s popisy. Leopoldsreutem procházela “Zlatá solná stezka” z bavorského Passau do Prachatic.

 

Fotografie z Haidlu a jeho okolí, 24. prosinec: 

{gallery}pocasi/2013/12_24_haidl{/gallery}  

 

(ir)