Sněhu moc nenapadne

Inverze nad Šumavou ne a ne skončit. I přes vánoční svátky panovalo na Šumavě inverzní počasí, teploty v horských polohách překračovaly i 10°C, v noci klesaly většinou slabě pod nulu. Nejnižší teploty v posledních dnech panovaly na Hliništi a ve Volarech, v horských mrazových kotlinách vlivem větru teploty výrazně pod bod mrazu neklesaly. Srážky se v minulých dnech vyskytly na Šumavě jen sporadicky. 

 

Páteční den bude z počátku oblačný, od západu by mělo oblačnosti postupně ubývat. Denní teploty budou na konec prosince opět nadnormální, vystoupí na 4°C až 7°C, v 1000 metrech by mělo být oproti předchozím dnům chladněji a to kolem +1°C. V sobotu bude oblačno až polojasno, místy mlhy nebo nízká oblačnost. Denní teploty 4°C až 7°C a to i v horských polohách, díky teplejšímu proudění ve vyšších vrstvách atmosféry. Při déle trvající mlze budou maxima jen kolem 3°C. Ze soboty na neděli by měla přes Šumavu přecházet zvlněná studená fronta. Vyskytovat se budou srážky, z počátku dešťové, postupně v polohách nad 600 metrů smíšené nebo sněhové. Odpoledne od západu slábnutí srážek a ubývání oblačnosti. V neděli napadne jen malé množství sněhu, maximálně do 5 cm. Sněhová pokrývka tak naroste jen minimálně. 

 

Okolí Volar 26. prosince: 

{gallery}volary/foto_obce/2013_12/volary_12_26{/gallery}

 

V poslední dny roku 2013 bude oblačno až zataženo, místy se slabým deštěm, v horských polohách se slabým sněžením. Denní teploty od 0°C do 5°C, noční teploty do -4°C. 

 

Podmínky se tak v následujících dnech zlepší alespoň pro umělé zasněžování, přírodního sněhu napadne do konce roku minimum. 

 

Výška sněhu 26.12.:

Prameny Vltavy 43 cm, Boubín – vrchol 36 cm (22.12.), Poledník 35 cm (24.12.), Velký Javor 32 cm, Březník 26 cm, Bučina 23 cm, Filipova Huť 18 cm, České Žleby  17 cm, Hliniště 16 cm, Churáňov 13 cm, Zwiesel 12 cm, Horská Kvilda 7 cm

 

Od počátku roku 2014 bude předpověď počasí zveřejněna pouze na pocasi.sumava.eu 

(ir)