Sníh ani mráz zatím nedorazí

Ani na sklonku roku se na Šumavě neochladilo a nenapadl tolik očekávaný sníh. Panovalo i nadále inverzní počasí, horské polohy měly slunečné dny a teploty přes den nad bodem mrazu, kdežto nižší polohy byly pod pokličkou nízké oblačnosti, která se v některých dnech rozpustila. Sníh pomalu odtává i v horských polohách, hlavně jeho kvalita se horší. V polohách pod 900 metrů leží jen zbytky sněhu, souvislá pokrývka se drží jen v polohách nad 1000 metrů n.m. Ani v prvních lednových dnech se však situace nezlepší.

 

Čtvrtek začal opět inverzním počasím, ale ani v horských polohách není slunečno, oblohu pokrývá vysoká oblačnost, nižší polohy jsou v nízké oblačnosti, která se místy rozpustí. Nejvyšší teploty vystoupí na 1°C až 4°C, i v horských polohách bude teplota nad bodem mrazu, nejčastěji kolem 3°C. Ve večerních hodinách dorazí nad Šumavu slabá okluzní fronta, která přinese ojediněle slabý déšť. V pátek bude oblačno až zataženo, ojediněle slabé mrholení, během dne se přechodně oblačnost protrhá až na polojasno. Denní teploty budou na počátek ledna vysoké, nejčastěji mezi 4°C až 7°C.

 

 

Ráno 2. ledna pohledem webkamer:

{gallery}pocasi/2014/01/01_02_webcam{/gallery}
 

I v sobotu musíme počítat s velkou oblačností a teplotami do 6°C, vyskytnout se může ojediněle slabý déšť a to i v horských polohách. Foukat by měl jihovýchodní vítr s nárazy 15 až 20 m/s. I neděle bude ve znamení zvětšené oblačnosti a teplot mezi 5°C až 9°C. Občasné srážky budou opět ve všech polohách ve formě deště.

 

Ani počátek nového týdne nepřinese ochlazení, teploty přes den budou šplhat až k 10°C, místy a to hlavně v podhůří Šumavy i ke 12°C. Ani noční teploty kromě horských poloh nespadnou pod nulu, počasí tak nebude ani v nejmenším připomínat nejchladnější měsíc v roce.

 

Výška sněhu 2. ledna:

Velký Javor 32 cm, Poledník 28 cm (1.1.), Březník 27 cm, Bučina 22 cm, Filipova Huť 19 cm, Hliniště 15 cm (1.1.), České Žleby 14 cm (1.1.), Churáňov 12 cm, Horská Kvilda 5 cm

 

(ir)