Není vlak jako vlak…

Stifterův pošumavský železniční spolek je dnes pojem, který asi málokterý vimperák nezná. Lépe řečeno – je to POJEM. Dobrovolné sdružení vzniklo v roce 1991 a od té doby má na svém kontě pěknou řádku úspěšných akcí. Mezi ty s velkým NEJ a velkou červenou jedničkou s hvězdičkou patří bezesporu SILVESTROVSKÝ VLAK, který si každoročně užívají tisíce pasažérů.

 

Cílem aktivit členů samotného spolku je zlepšení služeb šumavských místních tratí, propagace železnice, uchování historie šumavských tratí a zpříjemnění života lidí pořádáním kulturních a vzdělávacích akcí. Spolupráce s městem Vimperk začala v roce 2000 nabývat na intenzitě a zvláštní vlak “Interlokál IL 995” v trati Vimperk – Kubova Huť a zpět s bohatým doprovodným programem je dnes neodmyslitelnou součástí závěru roku, na níž se sjíždějí zájemci bez nadsázky ze všech koutů země. Už několik let  je spolek také zapojen do projektu „Pohádkové království“ (dříve Jihočeské pohádkové království) a provozuje „Pojízdnou pohádkovou kancelář Jihočeského království“. Spolupracuje s Divadelním spolkem Bouček Vimperk a skupinami historického šermu Artego a Berit. Od roku 2010 provozuje v adventním čase „Ježíškovu poštovnu Vimperk“.

 

Mezi další úspěšné aktivity Stifterova pošumavského železničního spolku patří například účast na tvorbě filmu Alois Nebel, který získal ocenění třemi Českými lvy a v roce 2012 Evropskou cenu pro nejlepší animovaný snímek – „Evropského Oscara“. Svými sbírkovými předměty přispěl k dotvoření výpravy filmu.

 

orient12

 

Ohlédnutí za letošním silvestrovským vlakem je  příjemné – už proto, že jako tradičně byl provázen zajímavým příběhem – letos detektivním – Vraždou v Orient Expresu. Poslední den roku jste mohli potkat poručíka Colomba s manželkou, poslouchat jak dovedně hraje na housle Sherlock Holmec, posedět v Hospůdce Na Mýtince s inspektorem Trachtou nebo se setkat se živly nekalými…

Kompletní  fotoreportáž najdete ve FOTOGALERII, my jsme se ještě obrátili na jednatele spolku Vladislava Šlégra a zeptali se ho na to, jak hodnotí silvestrovskou jízdu  s příběhem, v němž tentokrát dostaly prostor šedé buňky mozkové, sami aktéři:

 

“Ani v loňském roce jsme nechtěli porušit tradici silvestrovských vlaků, když se v těch předchozích cestující s námi podívali  na divoký západ i blízký východ, mezi piráty,  pozvali jsme je do pohádky, příjemně vyděsili hororem, vzali je s sebou do středověku i budoucnosti a  dalších neopakovatelných časů, situací a dějů.

 

Letošní silvestrovský vlak lze hodnotit jako každý rok jako velmi zdařilý, nicméně, máme několik postřehů, jak akci v roce 2014 opět něčím ozvláštnit nebo o něco rozšířit, jistě však pochopíte, že by to již nebylo překvapením, kdybych to teď prozradil.

 

Zvláštní vlaky přepravily kolem 3000 cestujících, čímž jsme na hranici našich přepravních možností. I toho se bude týkat plánované zlepšení :o)

 

orient15

 

 

Na trati během jízdy a odehrávaného příběhu dochází k mnoha úsměvným i kuriózním situacím, na ty se ale budete muset zeptat cestujících – pro mě je akce zároveň pracovní, takže mám na jejich  sledování méně času a také méně využívám kostýmů. Při většině našich zvláštních jízd jsou členové našeho spolku v pozici obsluhy vlaku a plní tak dané povinnosti (stanovené služebními předpisy). Čímž také zároveň snižujeme náklady na akci samotnou. Vlakvedoucí musí být například řádně označen a při posunu  nebo při svěšování a rozvěšování soupravy musí mít reflexní vestu. Z toho důvodu, pokud není dost času na převlékání, vidí mě cestující při akci hlavně v “pracovním”.

 

Co dalšího připravujete v nejbližší době?

 

“Nejbližší akcí bude v březnu Pohádkový den v Bechyni, pak následují květnové oslavy na Plzeňsku a další a další, postupně jsou aktualizovány na našem webu – www.spzs.sweb.cz

 

 

Děkujeme nejen za vaše odpovědi, ale i za vaši práci a práci celého spolku a všech, kteří sivestrovské jízdy připravují a  každoročně tisícovkám cestujících zpříjemní poslední den v roce. Hodně štěstí, inspirace a fantazie i letos!

 

-ld, as, spzs-

foto: Zdeněk Formánek

 

{gallery}vimperk/2014/leden/orient_pripomenuti/{/gallery}

 

 

 

 

banner pocasi