Kauza průjezdu BMW parkem uzavřena

dsc 0281
Všichni zaplatili – tak by se dala shrnout kauza  nepovoleného výletu do CHKO Šumava, který uspořádala skupina majitelů luxusních vozů  loni na podzim.

 

Loňský říjnový výlet do přísně chráněné oblasti k Černému a Čertovu jezeru měl pro všechny aktéry dohru v podobě udělení dvojnásobné sazby pokuty, kterou výjimečnost území připouští.

Správa CHKO každému z nich udělila pokutu ve výši 4 000 Kč za překročení zákazu.

 

Přestupek jsme klasifikovali jako porušení zákazu vysloveného zákonem pro CHKO Šumava. Přestupci se pohybovali po hranici Přírodní památky Královský hvozd a po hranici Národní přírodní rezervace Černé a Čertovo jezero. V těchto chráněných územích je omezen i pohyb pěších osob. Vysokou pokutu dostali pro úmyslné porušení omezení v nejcennějších částech CHKO Šumava a v jedné z nejnavštěvovanejších oblastí,uvádí Pavel Hubený, šéf CHKO.


Správa CHKO Šumava mohla udělit pokutu až do výše dvou milionů korun – ale jen v případě, že by se prokázalo, že akci organizuje právnická osoba. „Že by organizátorem této neuvěřitelně zpupné, spanilé jízdy byla právnická osoba, se nepodařilo prokázat. My jsme dali nevyšší možnou pokutu, kterou nám umožňují zákony týkající se pravidel ochrany přírody,doplňuje Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.

 

Problém byl také v tom, že řidiči dostali hned na místě symbolickou pokutu ve výši 100 korun, což jednak pobouřilo veřejnost která její výši považovala za výsměch a pak Správě CHKO situaci trochu zkomplikovalo, protože “dvakrát trestat za jeden přestupek” v podstatě nelze. Přesto Správa  využila veškerých možností a  výsledných 88 tisíc pokuty je snad dostatečným varováním pro ty, kteří by chtěli něco podobného zkusit.

 

Samotní řidiči, ač přijali trest různě, se proti rozhodnutí Správy neodvolali a všichni pokutu zaplatili, i když některým zpytování svědomí trvalo dlouhé týdny.

-tz nps, red-