Klasická hudba oživí kulturní nabídku

kruh pratel hudby logo
Rok české hudby v Sušici díky Kruhu přátel hudby

 

Celý hudební svět si bude v roce 2014 připomínat bohatý hudební odkaz, jaký dala světu malá země uprostřed Evropy.* Při této příležitosti se nově založený Kruh přátel hudby rozhodl nezůstat stranou a i v Sušici slavná výročí skladatelů připomenout řadou koncertů v průběhu jara a podzimu 2014.

 

Celkem je naplánováno 5 koncertů, které divákům a posluchačům nabídnou vedle zralých a zkušených interpretů také představitele mladé hudební generace. Projekt „Rok české hudby v Sušici“ vznikl po odborné diskusi s profesionálními hudebníky. Zakladatelé KPH reagují na požadavek veřejnosti oživit klasickou hudbou kulturní život Sušice, kde je silná tradice sborového umění, plánují v tomto roce nejen pořádání koncertů, ale také zajímavé cesty za hudbou. KPH je otevřený spolek pro všechny zájemce a pro jakoukoliv formu spolupráce.

 

První ze série 5 koncertů se uskuteční ve čtvrtek 27. února ve Smetanově sále gymnázia. Vystoupí na něm Komorní soubor Variace – hudební seskupení, které vzniklo v roce 1997 z iniciativy člena České filharmonie houslisty Jana Jouzy. Soubor usiluje o nevšední dramaturgii orientovanou zejména na díla 20. století, s občasnými výlety do století jednadvacátého i do století předcházejících (klasicismus, romantismus). Zážitkem pro posluchače koncertu bude určitě také doprovodná recitace z díla spisovatele Josefa Škvoreckého. Recitovat bude jeden z nejvýznamnějších českých herců Josef Somr. Zazní díla Bohuslava Martinů, Emila Františka Buriana a Antonína Dvořáka.

 

Další bližší informace o Kruhu přátel hudby najdete na webových stránkách klubu.

-kph, jh-

———————————————————————————————————————————————————————-

Objednávku na předplatné (5 koncertů) pošlete poštou, nebo emailem na adresu:

Kruh přátel hudby Klostermannova 113/1, 342 01 Sušice, e-mail: info@kphsusice.cz, informace o předplatném na tel. 777 628 537, 721 026 779

 

Přihláška člena KPH

Titul, jméno, příjmení

Adresa

Datum narození

Kontakt (e-mail, telefon):

Podpis                                                                                            

 

 

Mediálním partnerem  projektu Kruh přátel hudby je logo šumava

 

 

***

*ROK ČESKÉ HUDBY

Jména Antonín Dvořák, Bedřich Smetana, Leoš Janáček, Bohuslav Martinů, Josef Suk, Jan Dismas Zelenka a další, jsou spolehlivými markanty, které lidé rozpoznávají ve světě jako „české“.

Výročí všech výše jmenovaných a řady dalších spadají do let zakončených čtyřkou a z tohoto důvodu jsou chápány tradičně a spontánně jako Roky české hudby nejen u nás, ale i v zahraničí. V r. 1924 bylo poprvé slaveno smetanovské výročí, po válce došlo k rozšíření koncepce na českou hudbu jako takovou. Česká republika disponuje také kvalitní nabídkou jazzu a folklorních tradic, které získávají stále výraznější mezinárodní ohlas.

 

Rok české hudby 2014 je programem podpořeným Ministerstvem kultury ČR ve spolupráci s resorty školství, zahraničí a místního rozvoje. Chce využít nejen spontánního zvýšení zájmu v zahraničí o českou kulturu, ale podpořit finančně, organizačně a propagačně také domácí prostředí. Důraz je kladen na práci s dětmi, s mládeží, na vyhledávání nástrojů pro oslovení publika, oživení různých tradičních i netradičních lokalit a prostor, spolupráci s médii, propojování lidí a projektů, vícezdrojové financování.

 

Rok české hudby 2014 je realizován

pod uměleckou záštitou mezzosopranistky Magdaleny Kožené a dirigenta Sira Simona Rattla

čestný prezident: Jiří Bělohlávek, CBE – šéfdirigent České filharmonie

politická záštita: Miloš Zeman, prezident České republiky