Interaktivní Šumava zaujala i firmy

vizualizace 1

Vraťme se dnes k neobyčejnému úspěchu studentů vimperského gymnázia. Dominik Předota a Nikola Frühaufová vyhráli v celostátním finále  soutěže za sekci ROP Jihozápad s doslova průlomovým projektem “Interaktivní Šumava pro všechny”. Poptali jsme se, co je přivedlo na myšlenku věnovat se „svému“ regionu právě tímhle způsobem a jak to s jejich nápadem vypadá dál.

 

Ještě jednou gratulujeme k dosaženému úspěchu. Vaše idea, kreativita a čas, který jste zpracování projektu věnovali, se zúročil. Vyhráli jste celostátní finále za sekci ROP Jihozápad. Projekt, který jste navrhli, zaujal mnoho institucí, včetně Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Kdo byl tvůrcem vašeho projektu a kdo vám byl nápomocen?

 

 

Tvůrcem projektu jsem já a Nikola Frühaufová. Dlouho jsme se zamýšleli, jak bychom mohli pomoci našemu regionu a po mnoha dlouhých diskuzích jsme přišli na nápad mobilní aplikace. Se sestavováním konečného rozpočtu nám také pomohla paní učitelka Staňková.

 

 

Jaké možnosti dalšího zpracování a aktivování projektu se vám nabízí do budoucna? Kontaktoval vás již někdo s návrhem pomoci při další realizaci?

Možností je zde spousta. Důležité je, že jsme odhodláni projekt realizovat. Jednáme s různými subjekty a informujeme se o možnostech realizování a spolufinancování. Sami jsme zvědaví, jakým směrem se bude náš projekt vyvíjet.

 

Co pro vás ocenění, které jste za ‘Interaktivní Šumavu’ obdrželi, znamenalo?

Je to zhodnocení naší práce a času, který jsme na zpracování projektu vynaložili. Jsme velice rádi, že jsme tuto soutěž vyhráli, ale ještě cennější jsou pro nás zkušenosti, které jsme při zpracování projektu získali.

 

Jak dlouho vám trvalo vypracování tohoto projektu?

Zhruba 100 hodin strávených u počítače. Soutěž jsme objevili trochu pozdě a projekt jsme zpracovávali na poslední chvíli (tři týdny před uzávěrkou). Když ale člověk opravdu něco chce, na čase nezáleží.

 

Budete projekt prezentovat ještě dále, má soutěž ještě pokračování, nebo už jste dosáhli nejvyššího ohodnocení?

Výhra v celostátním kole soutěže je nejvyšší možné ocenění. Ale není to konec. Naopak. Pro nás znamená konec soutěže začátek snahy o realizaci projektu. Uvidíme, jakým směrem nás další jednání zavede.

 

Budeme držet palce, ať jsou další kroky pro projekt a jeho realizaci přínosné a užitečné. Ještě prozraďte, jaké další plány máte do budoucna?

Za rok úspěšně odmaturovat a vydat se na vysokou školu.

 

Děkuji a ať se vám i v ostatním oběma daří nejméně tak, jako se dařilo v soutěži.

 

Lenka Doubková

 

Iustrační foto Roman Hajník