Policisté se zaměřili na nákladní auta

na dba2Policisté se v rámci republikové akce zaměřili na řidiče nákladních vozidel – i na klatovsku

Policisté se v rámci republikové akce zaměřili na řidiče nákladních vozidel. 

V minulém týdnu proběhla  na klatovsku republiková dopravně bezpečnostní akce TISPOL, která byla zaměřena na kontrolu nákladních vozidel, autobusů i autokarů.
 
Policisté z dopravního inspektorátu zkontrolovali celkem 15 nákladních vozidel. Při kontrolách policisté zjistili 8 přestupků, z toho 5 za nevyhovující technický stav vozidel a uložili blokové pokuty ve výši 3 600 Kč.
 

Policisté se při těchto bezpečnostních akcích zaměřili na řidiče nákladních vozidel, zda dodržují předepsanou dobu řízení a přestávek, kontrolovali doklady i záznamy a přepravu nákladu. Provedené dechové zkoušky byly negativní. Při akci nebyla zjištěna žádná osoba vedena v pátrání ani odcizené motorové vozidlo

 
 
—-
Další informační servis Policie ČR

Řidiči, omamné látky a “bodové ohodnocení”

Minulý týden byl ve středu v Horažďovicích na ulici Komenského kontrolován hlídkou policistů z dopravního inspektorátu řidič 43letý muž z obce u Horažďovic. Vůz řídil, ačkoliv předtím  požil alkohol, což potvrdil test, který u řidiče prokázal 0,53 a opakovaně 0,55 promile alkoholu v dechu.

 
V Sušici byl týž den  v dopoledních hodinách na parkovišti u obchodního domu v ul. Nádražní kontrolován policisty 66letý muž z Písku, který řídil vozidlo zn. Renault. Na výzvu se podrobil dechové zkoušce a alkoholtester naměřil 0,68, opakovaně 0,77 a 0,84 promile alkoholu.
 
Policisté mužům zadrželi řidičské průkazy.
 

Hlídkou policistů byl v Sušici ve čtvrtek na ulici U Vodárny kontrolován krátce po poledni místní 28letý  muž.  Při kontrole nepředložil doklady k řízení vozidla ani doklady k vozu. Provedená dechová zkouška byla negativní, ale test na návykové látky byl pozitivní na konopí a amfetamin. Muž byl převezen do zdravotnického zařízení k lékařskému vyšetření a odběru krve i moči, poté na na obvodní oddělení. Muž je podezřelý ze spáchání přestupku, který bude předán správnímu orgánu k dalšímu opatření.

 
V zákoně o silničním provozu je uvedeno:
      Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že v provozu na pozemních komunikacích řídí vozidlo bezprostředně po požití alkoholického nápoje nebo po užití jiné návykové látky nebo v takové době po požití alkoholického nápoje nebo užití jiné návykové látky, po kterou je ještě pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky.
       Za přestupek se uloží pokuta od 2 500 Kč do 20 000 Kč.
       Za přestupek se uloží zákaz činnosti od šesti měsíců do jednoho roku
 
V přehledu jednání spočívajících v porušení vybraných povinností stanovených předpisy o provozu na pozemních komunikacích je uveden i počet bodů za tato jednání:
  řízení vozidla bezprostředně po užití jiné návykové látky nebo  v takové době po užití jiné návykové látky, po kterou je řidič ještě pod jejím vlivem = počet bodů 7.


– p cr , red –