MUDr. Lenka Řezníková – rozhovor

MUDr. Lenka Řezníková

Praktická lékařka pro děti a dorost ve Vimperku

 

 

 

Tentokrát jsme o rozhovor požádali dětskou lékařku.

 

 

Paní doktorko, jak dlouho již pracujete v lékařství?

 

V lékařství pracuji od roku 1997 jako dětská lékařka, od roku 2009 mám svou privátní ordinaci pro děti a dorost .

 

Bylo to vždy v oboru dětské pediatrie?

 

Mám atestaci z pediatrie a od začátku pracuji v tomto oboru. Začínala jsem na dětském oddělení ve Vimperku, po jeho uzavření jsem pracovala na dětském oddělení ve Strakonicích , dále v dětské ordinaci MUDr. Josefa Tomana ve Vimperku a několik let v dětské ozdravovně na Javorníku. Takže vždy se má práce točila okolo dětí.

 

 

 

 

Jaké vybavení nabízí Vaše ordinace a jaké základní a nadstandardní služby nabízíte nemocným dětičkám?

 

Vybavení ordinace je standardní, máme příjemnou čekárnu s dětským koutkem. Jako nadstandardní službu nabízíme vyšetření CRP, které nám velmi pomáhá k odlišení virové a bakteriální infekce a k rozhodování, zda je nutné nasazení antibiotik. V ordinaci máme také přístroj k rychlému vyšetření moči, kdy opět ihned víme výsledek. Pomocníkem je pro nás také tzv.streptest, který nám během pár minut s vysokou mírou spolehlivosti poví, zda má pacient v krku pyogenního streptokoka, tedy zda je nutná léčba antibiotiky. Jako další nadstandardní službu nabízíme možnost bezplatné konzultace mimo ordinační hodiny.

 

 

 

 

Zajímáte se o alternativní medicínu, především o detoxikační medicínu MUDr. Jonáše. Můžete nám tuto medicínu přiblížit?

 

Detoxikační medicína je založena na terorii o nutnosti detoxikovat organismus od toxických látek pomocí speciálních preparátů tzv. informační medicíny. Tyto preparáty /nejčastěji kapky nebo sirupy/aktivují přirozené imunologické pochody v těle a člověk se tak může zbavit celé řady chronických obtíží. Konkrétní typy toxické zátěže jednotlivých orgánů je možné určit na základě vyšetření přístrojem Salvia, což je modifikovaný přístroj pro akupunkturní diagnostiku. Na základě výsledků jsou pacientovi doporučeny konkrétní preparáty. V ordinaci je možno podle základní diagnózy nasadit preparáty. U složitějších případů doporučuji vyšetření na přístroji Salvia. Toto vyšetření v ordinaci neprovádím, neboť vyšetření vyžaduje čas, který při běžné práci v ordinaci nemám.

 

 

Aktuální otázkou mezi rodiči je stále zda očkovat či neočkovat děti? Jaký názor na toto téma máte právě Vy?

Co se týká povinného očkování, tak jsem rozhodně pro očkování. Názor, že nemoci, proti kterým se očkuje, jsou vymýcené, je mylný. Opak je pravdou, tyto nemoci tu nemáme, protože je vysoká míra proočkovanosti. Pokud se proočkovanost populace sníží, tak se nemoci opět objeví. Příkladem jsou nyní spalničky v několika zemích v Evropě.

 

 

 

 

Navzdory snahám žít v prostředí co nejsterilnějším, dýchat čistý vzduch a vyhýbat se všemu, co nás dráždí, se neustále zvyšuje počet ekzematických dětí i dospělých. Pomáhá na léčbu tohoto onemocnění právě detoxikační medicína MUDr. Jonáše?

 

Množství alergiků, ekzematiků narůstá. Příčiny jsou především v našem životním prostředí a životním stylu. Je třeba si ale uvědomit, že s dispozicí k alergii se rodíme. Tato geneticky podmíněná vloha neboli atopie se může nebo nemusí projevit. To záleží na řadě faktorů. K nim patří právě znečištěné prostředí, stravovací návyky, expozice alergenům, stres a další.

Detoxikační medicína, přesněji metoda C.I.C. /řízená detoxikace/ je právě účinná u těchto chronických onemocnění. Pro léčbu akutních stavů vhodná není.

 

 

Jsme v období rýmy, kašle, angíny a dalších nemocí. Jaká je nemocnost dětí ve Vimperku?

 

Letošní nezvykle teplá zima nám přinesla vlnu angin, střevních viróz, naopak chřipková epidemie nás zatím úplně nepostihla. Děti nyní trápí dráždivé kašle virového původu.

 

 

 

 

Výskyt chorob, které by měly být, nebo byly vymýceny a vracejí se – černý kašel, TBC atp. Jak jsme na tom s těmito nemocemi?

 

Incidence černého kašle celosvětově narůstá. Důvodem je jednak lepší diagnostika, na onemocnění se více myslí, nabírají se častěji protilátky a jednak menší odolnost populace. Vakcina, kterou se poslední roky očkuje je šetrnější, ale hladiny protilátek po několika letech klesají a je třeba další přeočkování. Proto se děti oproti minulosti přeočkovávají v deseti letech a dospělým je doporučováno přeočkování spolu s očkováním proti tetanu.

Incidence TBC je v naší zemi trvale velmi nízká, proto se ustoupilo od plošného očkování všech novorozenců a očkují se pouze rizikové skupiny.

 

 

Setkáváte se ve Vimperku se  zvýšeným výskytem uživatelů drog mezi mladistvými?

 

Nemám v péči žádné uživatele drog. Mám poměrně „mladý“ obvod, převládají menší pacienti. Obecně množství mladistvých, kteří mají zkušenosti s drogou, narůstá. Tady je velmi důležitá prevence, zázemí v rodině, ve  škole. Dítě které se odmala věnuje nějaké mimoškolní aktivitě, hraje na nástroj, sportuje, pohybuje se v partě kamarádů stejných zájmů má určitě větší šanci se drogám ubránit.

 

 

Mohou si u Vás rodiče nově zaregistrovat své děti?

 

Ano, rodiče mohou své děti registrovat v ordinačních hodinách v naší ordinaci, případně mohou zavolat nebo poslat e-mail, veškeré kontakty na naší ordinaci jsou k dispozici na našich webových stránkách www.detska-doktorka.cz

 

Ordinační hodiny

Pondělí  7.30 – 11.30 hodin   12.30 – 14.30 hodin

Úterý    7.30 – 11.30 hodin   12.30 – 14.30 hodin

Středa   7.30 – 11.30 hodin

Čtvrtek  7.30 – 11.30 hodin   12.30 – 14.30 hodin

Pátek    7.30 – 12.00 hodin

 

 

Děkuji za rozhovor.

Lenka Doubková