V cíli 29. Šumavského SKImaratonu

Doslova v ohrožení se ocitl letošní ročník Šumavského SKIMARATONU Kooperativy 2014, jehož pořadatelé (a koneckonců i závodůchtiví lyžaři)  prosebně vzývali přírodu, aby uštědřila Šumavě nějakou tu sněhovou nadílku. Nestalo se, ale přerušit tradici? Nepřipadalo v úvahu. Pořadatelé tedy sáhli ke kompromisu – závod se pojede, i když bohužel vzhledem k “zásahu vyšší moci”  ve značném zeštíhlení. A nastal “pořadatelský maraton” – při sebemenší šanci zajistit podmínky alespoň na pětadvacetikilometrovou trať pořadatelé dělali možné i nemožné. A pomyslný klobouk dolů – povedlo se a závod se jel! Tahle snaha si zaslouží “standing ovation”, jak se vjádřili i účastníci ze 16 (!) zemí, kteří hodnotili trať jako perfektně připravenou.

 

A jak to tedy všechno dopadlo?

Na startu nakonec stálo 436 závodníků ze 16 zemí. Moderátorsky zářil a celý závod  provázel  podobně jako loni známý speaker Tomáš Hauptvogel. V kategorii mužů se postavilo na start 375 závodníků, do kategorie žen  se přihlásilo 61 závodnic.

 

Velké zastoupení mezi účastníky mělo sousední Německo,  na trať vyrazilo několik Norů, Finů, sousedů z Rakouska a ze Slovenské republiky, do prezence byli evidováni závdníci  z USA , Itálie, Ukrajiny, Holandska, Lotyšska. Největší překvapení čekalo na pořadatele dnes ráno. Pro startovací číslo a čip si přišel Australan COPE Brett.

 

Jako první do cíle přijel Němec Freimuth Thomas (xc-ski.de Skimarathon Team) v čase 1:05:45.0, následován  B. Seifertem (Fischer Racing Team -GER) a P. Ondráškem (Atlas Czech Republic).

 

V ženách kralovaly Češky a  jako první  proťala pomyslnou cílovou pásku Zuzana Kocumová (Salomon Nordic Team) s časem 1:18:29.0, pro stříbro si dojela  Karolína Bícová ((Salomon Nordic Team/Dukla), bronz brala Helena Randáková (ČKSSKI Jilemnice).


Početně nejsilnější zastoupení z našich měl jednoznačně SKI KLUB Šumava a jeho závodnice  nenechaly konkurentky na pochybách, že jim nedají nic zadarmo.

 

Barbora Havlíčková měla důvod ke “stříbrnému ” úsměvu, když si pro druhé místo dojela se zpožděním na vedoucí závodnici Z. Kocumovou pouhých 00:03:19.3 a v kategorii W16 (ženy 1998 a ml.) získala krásné třetí místo Adél Nováková časem 1:44:42.4.

 

Nejstarším účastníkem závodu byla legenda šumavského lyžování EMIL KINTZL, který si letošní účast dal ke svým kulatým narozeninám, jež slaví právě dnes. Závod zajel v čase 02:16:40.7 a nechal za sebou pěknou řádku o mnoho let mladších účastníků.

GRATULUJEME!

 

Kompletní výsledky všech kategorií najdete  V PŘEHLEDECH ZDE

 

 

Šumavský skimaraton Kooperativy 2014 je  teď už minulostí. Všichni kteří se postavili na start a závod dokončili, zaslouží gratulaci a dříve než se rozjeli, byli pozváni na příští rok. Příprava jubilejního, 30. ročníku, SKIMARATONU  bude doufejme podpořena i pořádnou sněhovou nadílkou, jaká k šumavské zimě patří. A podle slov letošních závodníků, bude účast určitě hojná!

 

-as, foto Zdeněk FORMÁNEK

 

{gallery}vimperk/2014/unor/sumavsky_maraton_kvilda/{/gallery}