Čkyňská synagoga ve slavnostním

Čkyňská synagoga patří, spolu s bechyňskou, k nejstarším dochovaným židovským památkám v jižních Čechách. Vyrostla jako náhrada za původní, kterou potkal v roce 1827 neblahý osud v podobě přeměny na hospodářský objekt, jenž se dočkal destruktivního konce v roce 1977. Osud synagogy ale nebyl místním lhostejný – díky více než dvacetiletému úsilí byla opravena a na konci března  bude zpřístupněna.

 

Podobně jako řada jiných památek, putovala  ‘ze správy do správy’. Vimperská Jednota ji koupila  v roce 1988, ale pro její záchranu a obnovu nebylo až do roku 1991 uděláno nic. Pak ale objekt odkoupila obec a začala s opravami. Střecha, strop, podlaha, okna (r. 1999) – postupně se budova začala vracet ke své podobě, pod patronací místní Společnosti pro obnovu židovské synagogy. Více než dvě desítky let shánění peněz, podpora Židovské obce Praha (vypracování projektu záchrany) a hlaně neutuchající snaha dovést dílo do konce, oslaví  příští neděli úspěch.

 

snyag1

30. března  proběhne slavnostní dokončení projektu a nová synagoga se otevře veřejnosti.

 

Opavená synagoga najde využití jako regionální židovské muzeum jižních Čech, výtvarná galerie se stálou výstavou malířů prachatického okresu a multifunkční prostor pro kulturní aktivity, včetně knihovny zaměřené na tématiku židovství.

 

synga2

 

Čkyňská synagoga, jejíž vnitřní prostor vás překvapí nádherou čistých linií,  je také  jedinou synagogou v okrese a jednou 
z posledních zachovaných vesnických synagog u nás vůbec.

Samotná rekonstrukce objektu byla podpořena  přehraničním projektem česko-bavorské spolupráce Krajina spojuje “Zámek Wolfstein – Synagoga ve Čkyni”, finančně se na  ní podílel také  Jihočeský kraj, obec Čkyně, sponzoři a dárci.

 

synag3

 

 

Při příležitosti dokončení projektu obnovy synagogy vás  zve obec Čkyně a společnost pro obnovu synagogy ve Čkyni na oslavy, jejichž součástí bude  poutavý kulturní program:

 

V deset hodin dopoledne  odstartuje slavnostní zahájení, představení projektu a poděkování všem, kdo se na záchraně unikátní památky podíleli. V 11.30 je připravena vernisáž výstavy autorů Jana Hendrycha (sochy), Františka Hodonského (obrazy) a Jana Chaloupka (obrazy), kterou uvede Mgr. Petr Štěpán.

 

pozvánka

 

Nebude chybět ani malé pohoštění a po něm odpolední program:

 

plakat otevreni

 

 

Zachráněná památka – židovská modlitebna – jíž se můžeme  znovu pyšnit, tak  naplní i svůj další, z hebrejského i řeckého označení pocházející, význam: kromě místa pro bohoslužebná setkání (nebo místo pro náboženská studia), byla a bude  místem pro setkání společenská.

 

-red, pm-