Teplo vydrží ještě několik dní

Je za námi opět další týden beze srážek. Víkend byl slunečný a velmi teplý. Podle původní předpovědi mělo slunečné počasí pokračovat i na přelomu března a dubna. V pondělí však bylo jasné, že předpověď tentokrát zcela nevyšla. Po celý den byla obloha zatažená, srážky se však nevyskytly. V úterý pokrývala oblohu vysoká oblačnost, přes kterou ale sluneční paprsky prosvítaly. Teploty v prvním dubnovém dni dosahovaly k 18°C, ojediněle i výše. Ve středu bylo na obloze relativně málo oblačnosti, v odpoledních hodinách se vytvořila kupovitá oblačnost, která se před západem slunce postupně rozpadala. Teploty opět stoupaly mezi 15°C až 20°C. V mrazových kotlinách klesaly teploty pravidelně pod -5°C. Nejnižší teplotu v posledních sedmi dnech zaznamenala Perla -11,0°C dne 29. března. 

 

Čtvrtek přinesl zpočátku dne skoro jasnou oblohu, postupně se ale od západu nasunuje oblačnost vyšších pater. Odpoledne a večer nelze vyloučit ojedinělou přeháňku nebo i bouřku. Denní teploty vystoupí na 19°C až 22°C, velmi teplo bude i v horských polohách a to až kolem 17°C. V pátek bude polojasno až oblačno, ojediněle s přeháňkami nebo bouřkami, v kterých může lokálně spadnout kolem 10 mm. Denní teploty od 17°C do 20°C. 

 

Modely se úplně neshodují na víkendovém počasí. Sobota by měla být slunečná beze srážek, jiné modely však nevylučují přeháňky a více oblačnosti. Teploty zůstanou na velmi příjemných 17°C až 20°C. V neděli by mělo začít přibývat oblačnosti, častější budou přeháňky a bouřky, teploty i nadále do 19°C.

 

Velmi teplé počasí by mělo vydržet v pondělí a hlavně v úterý, kdy k nám vyvrcholí příliv velmi teplého vzduchu, teploty by měly šplhat na 19°C až 23°C, v pondělí do 20°C. Na obloze bude převládat polojasno až oblačno, ojediněle s přeháňkami. Od středy by mělo dojít k výraznějšímu poklesu teplot, dle současných modelů teploty spadnou ke 12°C, což bude na počátek dubna normální teplota. 

 

1. duben na Volarsku, lokalita Zbytiny a Mlynářovice:

 

(ir)