Sušice si připomene zakladatele sirkařství

zde se narod. V.Scheinost- sirkař

Zní to jako příběh z pohádky. Chudý chlapec z málo známého pošumavského města Sušice se ve Vídni vyučil truhlářství, potkal zde svou celoživotní lásku a navíc se mu i podařilo odhalit tajemství výroby zápalek, se kterým přichází do svého rodného města, aby tak získal sobě podnikatelský úspěch a městu na Otavě celosvětovou proslulost. Tento příběh se však skutečně stal.

 

Vojtěch Scheinost se narodil v Sušici 24. dubna 1814. Jako malý chlapec odchází se svým bratrem do Vídně a zde se učí truhlářskému řemeslu. Práci získává u uherského šlechtice – lékárníka Štěpána Römera – majitele továrny na zápalky. Zde se také setkává se svou velkou láskou a pozdější manželkou Marií Urbancovou z moravských Velkých Lazníků. Právě zde vzniká počátek sušického sirkařství, protože Vojtěch znal technickou stránku výroby zápalky a Marie znala recept na výrobu hořlavé fosforové hmoty. Společně se vrací do Čech a v Sušici počínají výrobu fosforových zápalek.

 

I přes to, že byl Scheinost roku 1839 jmenován oficiálním výrobcem zápalek, začátky nejsou lehké. Do cesty se jim staví finanční problémy i prostá závist spoluobčanů. Přesto se nevzdávají. Zlomem v Scheinostově podnikání se stalo spojení s nepříliš významným židovským obchodníkem Bernardem Fürthem v roce 1840. Díky tomu se výroba rychle rozšiřuje, vznikají nové továrny a původně ruční výroba se stává průmyslovou. Sirky ze Sušice se stávají známými nejen v Evropě, ale i v zámoří a Orientu.

V roce 1868 po sporech s potomky zemřelého Fürtha ( + 1849) se Vojtěch Scheinost osamostatňuje a zakládá tzv. Hořejší továrnu na místě bývalého hostince V ráji . Firma se stále rozšiřuje.

10. března 1894 Vojtěch Scheinost umírá a je pohřben na sušickém hřbitově. Jeho dědicové pokračují v jeho díle a v roce 1903 vzniká sloučením obou továren první akciová společnost SOLO.

Vojtěch Scheinost - hrobka

V pátek 11. dubna si Sušice připomene 200. výročí narození otce sušického sirkařství .

 

V 16.00 proběhne na sušické radnici setkání potomků V. Scheinosta se starostou města Sušice.

V 18.00 bude slavnostně odhalena pamětní deska na rodném domě.Vojtěcha Scheinosta v ulici Příkopy č.p.99 .

Večer od 19.30 pak ve Smetanově sále proběhne přednáška Ph.Dr. Jana Lhotáka věnovaná osobnosti V. Scheinosta i historii sušického sirkařství.

pozvánka Scheinost rodina 01

text: doc

foto: Vladimír Černý