ilustrhasicivsichni

Lepší platy pro hasiče

Ministr vnitra Milan Chovanec společně s generálním ředitelem HZS ČR, brig. gen. Drahoslavem Rybou, a předsedou Odborového svazu hasičů, Zdeňkem J. Oberreiterem, dnes na tiskové konferenci informoval novináře o tom, že od 1. července 2014 budou všichni výjezdoví (tzv. mokří) hasiči zařazeni do 1. skupiny rizika. Reálně to znamená zvýšení platů včetně odměny za služební pohotovost o tisíc korun měsíčně.

 

Od 1. července 2014 budou všichni výjezdoví (tzv. mokří) hasiči zařazeni do 1. skupiny rizika. Reálně to znamená zvýšení platů včetně odměny za služební pohotovost o tisíc korun měsíčně. S opatřením, které se týká celkem 6 500 příslušníků hasičského sboru, seznámil ministr vnitra Milan Chovanec společně s generálním ředitelem HZS ČR, brig. gen. Drahoslavem Rybou, a předsedou Odborového svazu hasičů, Zdeňkem J. Oberreiterem, ve čtvrtek 10. dubna.

 

Po opakovaném jednání s odbory napravujeme historickou nerovnost mezi sbory. Hasiči, kteří denně nasazují svůj život při výjezdech, jsou zařazeni ve 2. skupině rizika, přitom všichni policisté v přímém výkonu jsou v 1. skupině rizika,“ upřesnil Chovanec s tím, že pro letošní rok není nutné navyšovat rozpočet resortu, jelikož na toto navýšení budou využity prostředky ve výši 39 milionů korun z vnitřních úspor.

 

Částečně tím i napravujeme krok Nečasovy vlády, která v rámci úspor sebrala všem hasičům v průměru 3 548 korun,“ zdůraznil ministr vnitra. Brig. gen. Ryba poděkoval ministru vnitra za řešení, kterým umožnil převedení části hasičů do 1. skupiny rizika a které podle něj přispěje ke stabilizaci hasičského sboru.

 

Jejich práce je opravdu velmi náročná, nejenom po fyzické, ale i psychické stránce. Kromě toho se hasičům neustále rozšiřuje portfolio zásahů a jejich počet, ke kterým Oberreiter pak na tiskové konferenci ocenil vstřícnost ministra vnitra a jeho ochotu 

S opatřením o převedení hasičů ve výjezdu do 1. skupiny rizika seznámil ministr vnitra ve středu 9. dubna 2014 také vládu. Nyní bude usilovat o to, aby v příštím roce došlo ke zvýšení platu hasičů a policistů o 4 procenta.

 

-tz hzs-