Potomci rodiny Scheinostů se sešli v Sušici

Páteční odpoledne bylo pro Sušici slavnostním.   Vzpomínala na svého slavného rodáka Vojtěcha Scheinosta, který město  proslavil výrobou zápalek po celém světě. Dvousté výročí jeho narození (24. 4. 1814 – 10. 3. 1894) se rozhodli sušičtí  uctít novou pamětní deskou na jeho rodném domě,  Na Příkopech čp. 99.

 

scheinost 2014 as 59

 

Při této příležitosti byli do Sušice pozváni  potomci slavného rodu, kterých se sjelo  osmadvacet, z různých koutů. Bohužel o některých nejsou zprávy, někteří  na pozvání neregovali, ale i tak to bylo setkání velmi příjemné a poučné. Po přivítání na radnici, radní Mgr. Milenou Naglmüllerovou a ředitelem  Sušického kulturního centra Ing. Karlem Sedleckým, se slova ujal historik  PhDr. Jan Lhoták. Vyzval přítomné, aby se postupně představili a pomohli také upřesnit, ke které větvi rodů patří.

 

 

scheinost 2014 as 3

Pátrání po předcích, doplňování a upřesňování ostatně probíhalo hned od začátku, kdy se jednotliví členové “hledali” na připraveném rodokmenu, doplňovali data, manžele a manželky, děti, vnoučata….

 

scheinost 2014 as 49

 

 

U rodného domku Vojtěcha Scheinosta, kde v současné době bydlí rodina kováře Jana Zoubka, který pamětní desku vyrobil, se sešlo několik desítek lidí.  Kromě  vzpomínky  také využili příležitosti a  přijali pozvání  obyvatelů domku, aby si jej prohlédli. Samozřejmě prošel rekonstrukcí, ale velmi citlivou a zůstal v něm zachován  duch minulosti.

 

scheinost 2014 as 77

 

 

Slavnostní odpoledně mělo pokračování ve Smetanově sále, kde na přítomné čekala nejen velmi poutavá prezentace Dr. Lhotáka o historii rodu, ale také roztomilá scénka ze života Vojtěcha Scheinosta, kterou připravili studenti gymnázia a v níž ztvárnili příběh, jak se vlastně Vojtěch, se svou nastávající setkali…

 

scheinost sm sal cerny 9

 

 

Na památku nechyběl ani dárek  reprezentující Sušici a její sirkařskou tradici a  společná fotografie na sušickém náměstí.

scheinost 2014 as 52

 

Loučení se neobešlo bez emocí, vždyť mnozí z potomků slavných bratrů se dlouho neviděli a setkání v Sušici bylo pro ně příležitostí, jak osvěžit rodinné vazby. Proto srdečné poděkování za uspořádání setkání patřilo městu Sušice, Mgr. Naglmüllerové, PhDr. Lhotákovi a všem, kteří se zorganizovali  vzpomínkovou akci a zasadili se o vytvoření trvalé vzpomínky v podobě umístění  druhé pamětní desky Vojtěchu Scheinostovi, který je a bude s městem Sušice navždy spojen.

 

 

                        scheinost 2014 as 89       scheinost 2014 as 73    

První pamětní desku si můžete prohlédnout na domě čp. 6 na sušickém náměstí. Ta druhá zdobí jeho rodný dům na Příkopech čp. 99.

 

Další fotografie ze slavnostního odpoledne najdete ve FOTOGALERII.

 

– as, foto : as, V. Černý –