Než překročíš Rubikon

Kdo prokázal nejlepší znalosti v soutěži o zákonech?

Odpověděl letošní RUBIKON, v němž se utkali žáci osmých tříd obou sušických základních škol – ZŠ Lerchova a ZŠ T. G. Masaryka.

 rubikon 2014 ed 4

 

 

Proč právě tento název soutěže? Možná si z hodin zeměpisu pamatujete, že Rubikon je řeka v severní Itálii. Z dějepisného učiva se možná někomu z vás vybaví informace o tom, že v dávné minulosti tvořila tato řeka hranici mezi římskou provincií předalpské Galie a Itálií. Římské zákony zakazovaly kterémukoliv generálovi překročit řeku se stálým vojskem. Když se Julius Caesar roku 49 př. n. l. se svým vojskem zastavil u Rubikonu, byl postaven před rozhodnutí, jestli má nebo nemá tento zákaz porušit. Rozhodl se riskovat a nést následky svého rozhodnutí. Porušil zákon, čímž vyvolal válečný konflikt – občanskou válku.

 rubikon 2014 ed 7


Caesarovi se riskování vyplatilo a stal se vládcem celého římského státu. Ale vyplatí se nám překračovat zákony a riskovat v běžném životě? Na tuto otázku pomáhá žákům (soutěžícím i divákům) odpovědět soutěž Rubikon. Je to soutěž o zákonech a o jejich znalostech, o riziku sázení a o správném rozhodování. Soutěžící museli prokázat, jak znají zákony a co si o nich myslí, museli spolupracovat v týmu, nést následky špatného rozhodnutí, umět se rychle rozhodnout a najít v dané situaci nejlepší řešení, prokázat manuální zručnost, hovořit souvisle před veřejností na vylosované téma a svým projevem zaujmout porotu i diváky. V posledním kole si uvědomili, jak může riskování a nesprávný tip negativně ovlivnit nebo dokonce úplně zvrátit výsledky předchozího snažení.

 


Do soutěže se zapojilo pět družstev v následujícím složení:

 

 

Oranžová

8.B

Lerchova

Zelená

8.A

TGM

Červená

8.A

Lerchova

Žlutá

8.B

TGM

 

Modrá

8.C

Lerchova

T. Ježek
M Šafránek
K. Hanzlík
M Kotal
T. Baborová

A. Vastlová
K. Štěpánková
T. Vachovcová
F. Pavlík
T. Smetanová

K. Slopovská
A. Šandarová
J. Brabec
M. Věneček
K. Forejtová

B. Rytychová
A. Králová
Z. Ježková
J. Kutil
M. Marková

M. Šmrha
R. Augustin
E. Medveďová
K. Bažantová
P. Bláha

 

Soutěž probíhala v pěti kolech. První kolo bylo o znalosti zákonů, v druhém (dovednostním) museli soutěžící v určitém čase postavit stavby z kostek podle předlohy, ve třetím vyjadřovali vlastní názor na určité společenské otázky. Ve čtvrtém kole bylo nutno co nejrychleji splnit zadané úkoly. Páté kolo s názvem Stalo se – nestalo bylo kolem tipovacím.

 

Boj mezi jednotlivými družstvy byl opravdu urputný, výsledky se kolo od kola měnily a až do úplného konce nebylo jasné, kdo vyhraje. Pětičlenná porota, v níž zasedl ředitel DDM Klatovy p. Mgr. Tomáš Kovanda, zástupci vedení obou škol a také Policie České republiky, nakonec vyhodnotila jako vítěze červené družstvo 8.A Lerchova, na druhém místě se umístilo zelené družstvo žáků 8.A ze ZŠ T. G. Masaryka. Vítězové i všichni soutěžící dostali odměnu. Proběhla také divácká soutěž mezi žáky 7. – 8. tříd. Ti měli předem tipovat, které družstvo nakonec vyhraje. Ze žáků, kteří správně předpověděli vítěze, byl vylosován Patrik Smolík. Třída 8. C dostala jako sladkou výhru za nejlepší povzbuzování svého družstva velký koláč.

 

Velice pěkný byl i kulturní program, v němž o přestávkách mezi 4. a 5. kolem, kdy porota hodnotila a zpracovávala jednotlivé výsledky, vystoupily taneční páry TK FIALKA ve složení Zuzana Vetráková – Filip Pavlík a Veronika Jahodová – Tomáš Jahoda a pěvecká skupina ve složení Ctibor Bělohrad, Simona Švelchová, Zdeněk Švelch a Tomáš Zelený.

 rubikon 2014 ed 6

 

rubikon 2014 ed 8

Poděkování si zaslouží dvojice skvělých moderátorů Čestmír Kříž a Jaroslav Tatoušek a také Město Sušice za finanční podporu, ze které byly zajištěny ceny pro všechny soutěžící.

 

A co říct na závěr? Všichni soutěžící bojovali s ohromným nasazením za bouřlivého povzbuzování diváků z obou škol. Doufejme, že žáci toto dopoledne nebrali jenom jako příležitost k zábavě. Snad si uvědomili fakta, která jim vzkazují tvůrci soutěže: „Kolikrát dokážeš svá rozhodnutí ovlivnit tím, co umíš a znáš? A kolikrát vsadíš na náhodu? Poznáš, kdy je sázka ještě zábavou a kdy už rizikem, které neustojíš? Pokud ne, nesázej. Není ti 18? Nesázej!

 

Dana Smolová, školní metodik prevence

– foto el-

{gallery}susice/2014/4_duben/rubikon_web/{/gallery}