Chceme být krásní a sexy

uvod

 

Výstavu velkoplošných fotografií ROBERTA VANO, světoznámého fotografa, hostí  ve svých prostorách sušická pobočka ČSOB a. s.  Slavnostně ji včera zahájil ředitel  pobočky Ing. Václav Kozel a zastupitelka Ing. Milena Stárková.

 

1 11

 

1 8

 

Robert Vano se dostal k uměleckému a bohémskému světu v Americe, kde dlouhá léta žil v emigraci. Právě komunita bohémských umělců, hereckých hvězd a homosexuálních mladíků, kteří se točili kolem světa módy, ho posunula k dnešní proslulosti. Pro fotografy, kteří fotili modelky na titulní stránky módních časopisů česal a líčil robert-vano
tváře, které z těchto obálek shlížely a stávaly se tak ikonami světových mol.

 

Robert ale nechtěl jen líčit a vykonávat příkazy. Chtěl to sám zkusit a po celkem trnité cestě se to povedlo. Zařadil se po bok slavných fotografů, kteří fotili v New Yorku, Paříži, Londýně a Miláně, ve světových centrech módy. V roce 1989 se vrátil do Čech a zůstal v Praze.

 

Jeho fotografie, které můžete nyní až do 16. 5. května vidět v Sušici, zobrazují  ‘lidi bez pohybu v pohybu’. V jedné vteřině se jim změnil život a  zůstali upoutáni na vozík. Ovšem jen jejich těla, nikoliv jejich mysli touhy, přání, plány…

 

 

NEODHALENÍ

 

1 13

 

“Narodili jsme se zdraví. V jedné vteřině se nám změnil život. Poškození míchy je trvalý stav – vozík doživotní. Ale chceme být stále atraktivní, líbiví, přitažliví, krásní, žádaní, milovaní, chceme být sexy.  Nehodláme zůstat uzavřeni mezi čtyřmi stěnami a sedět na vozíku v teplákách.”

Černobílé fotografie mužů a žen, ochrnutých po poškození míchy vás nepřimějí přemýšlet o jejich neštěstí, ale o tom, jak chtějí být šťastní a jak velkou sílu vůči svému osudu prokazují.

 
Výstava rozhodně stojí za vaši pozornost. Nejen kvůli fotografiím samotným, ale kvůli  těm, kteří jsou na nich zachyceni. Budou-li mít takové podmínky k životu, jaké máme, my, zdraví, mohou s úsměvem říkat “pořád jsem to já…”
Výstava je přístupná v běžné provozní době banky.
 
 
1 10
 
 

 

1 12

 

-red-