Užijte si odpolední zábavu i magickou noc

FILIPOJAKUBSKÁ, BELTINE, VALPURŽINA….. NOC ČARODĚJNIC, nejmagičtější noc v roce, nastává ze 30. dubna na 1. května. A vy můžete být součástí oslav tohoto svátku!

 

Keltský svátek, jímž začíná kalendářní léto a s ním festival radosti a života měl  kdysi velký význam. Na zemi začíná vládnout žena – bohyně lásky a žití, jejíž vláda skončí 31. října. Bůh temnoty zahajuje svoji pouť do podzemí. Aby Bůh temnoty mohl v klidu odejít, zhasínaly se v domě všechny ohně. Ráno, 1. května se zažehal oheň nový.

 

Tahle noc je považována za nejmagičtější v roce. Kdysi dávno lidé věřili, že se na vršky kopců a hor slétávají čarodějnice na tajemné sabaty, kde čarovaly. Proto se zapalovaly ohně, při nichž byla spálena smolná košťata, která se vyhazovala do výšky. Popel z těchto ohňů měl mít magickou moc pro úrodu. Dobytek, jenž prošel popelem, měl být zdravý a plodný. Stejně tak lidé, jež skočili přes oheň. Lidé také věřili, že se o této noci otevírají jeskyně, v nichž je ukrytý poklad.

 

A i když se nevydáte do jeskyní hledat poklady, přesto si můžete užít zábavu  při tradičním “sletu čarodějnic”,  nebo pak při stavění a hlídání májky… program začíná v 17 hodin, všichni jste srdečně zváni!

-red-

carodejnicept-14