Komenský by měl radost : škola hrou

Jak jinak oslavit dlouholetou spolupráci než další podařenou společnou akcí?

G spolecna uvod

Neuvěřitelných 23 let trvá spolupráce české a německé střední školy: Gymnázia Sušice a Realschule Bad Kötzting

logo gymnazium

Za dobu, po kterou se poznávali (a studenti stále znovu a znovu poznávají), realizovaly obě školy v partnerském programu mnoho společných projektů s jasným cílem: na bázi přátelského setkávání, výletů, výměnných pobytů i vzdělávacích aktivit, soutěží a exkurzí, podpořit nejen jazykovou gramotnost, ale i poznávat kulturu a běžný život a mentalitu obyvatel sousední země. A k tomu samozřejmě patří kulturní, sportovní, společenská, nebo například politická aktuální situace. Přeshraniční spolupráce sušického gymnázia přinesla v tomto ohledu nejeden úspěch – škole i jednotlivcům, z nichž někteří absolvovali (velmi úspěšně) střední školu právě v sousedním Německu.

 

 

 

      g projekt 20  g projekt 30

 

Jednotlivé oblasti spolupráce nejsou absolutně striktně vymezeny. Z obecných rovin přechází ke konkrétním projektům. Mezi ty větší v poslední době patřil například čtyřdenní pobyt mapující střet české a německé kultury v Praze, nebo třídenní pobyt v Mnichově s výletem do historie města, ale i poznáváním budoucnosti, jejíž práh dnešní studenti již téměř překročili. Seznámili se s využitím špičkových multimédií v různých oblastech lidské činnosti, robotizací výroby, zajímavým zpestřením byla návštěva filmového studia Bavaria, firmy BMW, Bavorského zemského sněmu, velmi užitečným poznatkem byla nabídka praxí a stáží v bavorských firmách, s možnostmi budoucího profesního uplatnění v Bavorsku.

 

g projekt 26

Nejnovější společnou akcí, kterou již mají v těchto chvílích studenti a učitelé obou škol za sebou, byl minulý týden třídenní projekt nazvaný Náš region v proměnách času. Jak název napovídá, byl to projekt tentokrát zaměřený na prohlížení, poznávání, porovnávání a komentování…u nás, v západních a jižních Čechách.

 

Památky, osobnosti, řemesla, zvyky, tradice v kontrastu s moderní dobou a současným vývojem vědy a techniky – asi tak by se ve stručnosti dala shrnout náplň tří česko-německých dnů. A pochopitelně, byl prostor i pro zábavu, aby ten studentský život nebyl zase tak „přísný“ a konuikační bariéry snáze mizely. Když se řekne Šumava, automaticky se vybaví lesy, jezera, louky…. tedy nemohl chybět ani výlet do národního parku.

 

        g projekt 1  g projekt 6

 

g projekt 27

Tři společné dny si všichni užívali, bavili se, poznávali a aniž by to nějak výrazně pozorovali, učili se.

 

 

Jedna z organizátorek projektů, Mgr. Miloslava Hodánková k jeho zaměření dodává:

 

Máme příležitost ‘odlepit’ se od lavic a učebnic a učit se praxí. Snažíme se toho využít a musím říci, že někdy nás studenti překvapují – příjemně, samozřejmě.

Cíl projektu a přeshraniční spolupráce škol je myslím, dostatečně zřejmý, ale my, pedagogové v něm vidíme i další. Za hodně důležité považujeme právě v dnešní době třeba také týmovou práci, která postupně přejde do dvojjazyčné úrovně, chceme studenty motivovat k tomu, aby pro ně vzdělání bylo jejich cestou, jejich volbou k dosažení jejich cílů a jsme rádi když vidíme, že poznatky a zkušenosti dovedou zúročit ve škole i mimo ni.

 

Během našeho společného dubnového setkání jsme navštívili mnoho zajímavých míst a bylo příjemné sledovat, jak po prvních hodinách ostychu a oťukávání, dostávala komunikace spád. V němčině, samozřejmě. Všude se nám líbilo – v plzeňské interaktivní Techmánii, popularizující velmi přitažlivou formou vědu a techniku, v planetáriu i v ZOO. Není to jen o návštěvách a procházkách, ale i o uvědomění si možností, potřeb, příčin a důsledků – například plzeňská zoologická a botanická zahrada je skvělým studijním materiálem. Stejně tak šumavská slať, muzea, nebo takové rarity jako Krýzovy jesličky v Jindřichově Hradci, soukromé muzeum lega se stovkami modelů z celého světa.“

 

 

Spolupráce obou škol pokračuje, další projekty čekají na realizaci. Česká a německá škola tak již po dlouhá léta naplňuje, a doufejme že i v budoucnosti tomu tak bude, slogan, který se váže mimo jiné k finančním prostředkům, jimiž přeshraniční spolupráci ve školství podporuje Evropská unie. Vzdělání mladé generace, poznávání, využívání zkušeností a umění týmové hry je přece dobrou investicí do budoucnosti.

 

Fotografie ze společně strávěných dnů si můžete prohlédnout  >>>ZDE<<<

-red-

 

Spolufinancováno Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj“

Investice do vaší budoucnosti“