94

Sedmé vítězství z Vysokého Mýta

Sedmé vítězství z Vysokého Mýta pro vimperský orchestr

 

Z dalšího úspěchu se raduje dechový orcchestr z VImperka. V sobotu získal  v pořadí sedmé vítězství  na Národní přehlídce dětských dechových orchestrů ve Vysokém Mýtě. Bc. Pavel Vališ, ředitel ZUŠ Vimperk nejčerstvější úspěch komentuje:

 

97

 

“V sobotu 17. května se uskutečnila ve Vysokém Mýtě Národní soutěžní přehlídka dětských dechových orchestrů s názvem Čermákovo Vysoké Mýto. Tohoto již XXII. ročníku se zúčastnil také Dechový orchestr ZUŠ Vimperk, který si z Vysokého Mýta přivezl již šest vítězství z předchozích ročníků. Každá soutěž má odlišné podmínky pro účast. Tato účast byla podmíněna dlouhodobou kvalitou orchestru, počtem soutěžících, kterých mohlo být maximálně 40 a dále průměrným věkem všech členů do 19ti let. Orchestr z Vimperka tedy musel vybrat pouze ‘větší polovinu’ ze své členské základny, nicméně někteří další členové se zúčastnili jako „fanoušci“, pomocníci a v neposlední řadě byli plně připraveni jako náhradníci.

 

101

 

 

Konkurence byla veliká, o čemž svědčí účast i dalších vítězů z minulých ročníků, např. Humpolce či Malohanácké muziky. Výkony posuzovala odborná porota v čele s plk. Mgr. MgA. Václavem Blahunkem, PhD., ředitelem a šéfdirigentem Hudby Hradní stráže a Policie ČR. Po celý den panovalo ve Vysokém Mýtě podobné počasí jako v celé republice, takže soutěžící hráli ve veliké zimě a dešti. Během dopoledne se uskutečnila soutěžní část přehlídky a odpoledne pak proběhlo společné provedení skladeb Jana Čermáka a závěrečné vyhlášení výsledků.

 

Dechový orchestr ZUŠ Vimperk nejprve obdržel zvláštní uznání poroty za provedení skladby Jana Čermáka Duch Času, zvláštní uznání poroty za kultivovaný hudební projev a zvláštní uznání poroty za dirigentský výkon Petra Staňka. Na závěr byl vyhlášen celkovým vítězem soutěžní přehlídky a jako hlavní cenu získal šek v hodnotě 10 000 Kč. Vimperským muzikantům se celý soutěžní den opravdu vydařil a z Vysokého Mýta si přivezli již sedmé vítězství.”

 

{gallery}vimperk/2014/05_kveten/zus_vimperk/{/gallery}