Šumava zní i jiným hlasem!

Včera (22. 5. ) proběhlo ve Vimperku setkání padesáti šumavských obyvatel a zástupců spolků, podporujících kroky Ministerstva životního prostředí, vedoucí k odvolání ředitele NPŠ Jiřího Mánka. Účastníci zároveň podpořili jmenování Pavla Hubeného ředitelem šumavského parku s mandátem do vypsání řádného výběrového řízení. Byla vytvořena pracovní skupina, pověřena přípravou podkladů pro vznik společné platformy, založené na účasti širokého spektra šumavských spolků i fyzických osob.

Úvodní prohlášení

ŠUMAVA ZNÍ I JINÝM HLASEM!

Shromáždění nás, obyvatel Šumavy, vyprovokované lživou a zavádějící kampaní o Národním parku Šumava, vyjadřuje podporu současnému vedení Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava a Ministerstva životního prostředí ČR. Jsme totiž přesvědčeni, že po dlouhé době tyto instituce začínají jednat v souladu s jejich skutečným posláním. Vítáme tak jejich snahu zastavit plíživou, leč faktickou likvidaci NP Šumava.

Vnímáme pozitivní přínos existence NP Šumava jak pro přírodu, tak i pro naše životy. Jsme dále přesvědčeni, že větší dlouhodobou prosperitu regionu přinese důsledná ochrana přírody spíše, než otevření NP nekontrolovatelné zástavbě. Víme, že podobné názory sdílí daleko více obyvatel Šumavy, než je prezentováno v médiích. Nesouhlasíme s předloženým senátním návrhem zákona o NP Šumava a jsme toho názoru, že zákon o ochraně přírody dostačuje.

Domluvili jsme se na vytvoření společné občanské platformy šumavských spolků a jednotlivců, kteří budou dále pracovat na projektech a činnostech k podpoře národního parku, na který budeme moci být skutečně hrdi.

Za účastníky setkání dne 22. 5. 2014
Ivan Adam, Prášily
Josef Pecka, Rohanov u Vacova
Radek David, Vimperk
Jan Papaj, Lipno nad Vltavou