ČSSD a KSČM dostaly stejně hlasů

Volby do Evropského parlamentu nepotřebujeme… Myslí si to zhruba polovina z potenciálních voličů, kteří byli osloveni v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu.

 

VOLBY DO EP:

  • Jsou zbytečné, nic nezmění – 48 %
  • Je to příležitost něco změnit – 43 %
  • Je to zásadní příležitost něco změnit – 9 %

Čísla vycházející z průzkumu se potvrdila v realitě – v letošním roce se k volbám do EP  v Prachaticích dostavilo 16,48 % z celkového počtu.  Negativní postoj vůči instituci EU jako celku zaujímají především levicoví voliči, voliči starší a méně vzdělaní. Pro tyto obyvatele je přínos členství fakticky minimální a nic nepřinesl. Mladší a vysokoškolsky vzdělaní lidé zastávají názor, že volby do EP jsou příležitostí něco změnit. (red,ct)

 

Výsledky za Prachatice:

Koalice TOP 09 a STAN 15,8 %

ČSSD 13,59 %

KSČM 13,59 %

ANO  13,86 %

KDU-ČSL 8,9 %

ODS 8,77 %

Strana svobodných občanů 7,03 %

Česká pirátská strana  4,68 %

Strana zelených 3,61 %

Úsvit přímé demokracie T. Okamury 1,74 %

 

 

Výsledky letošních voleb do Evropského parlamentu v Česku byly spočteny za zhruba čtyři hodiny po ukončení hlasování.

 

Vítězem voleb do Evropského parlamentu je v České republice hnutí ANO. Získalo 16,1 procenta hlasů a 4 mandáty. Česko má z celkem 751 křesel v europarlamentu nárok na 21. Těsně na druhém místě skončila TOP 09 a Starostové s necelými 16 procenty. Až třetí je nejsilnější vládní strana ČSSD, která dostala přes 14 procent hlasů. Své kandidáty vyšlou do Evropského parlamentu ještě čtyři další strany.

 

Bezmála 11 procent hlasů dostala KSČM, křesťanští demokraté mají necelých deset procent, ODS 7,7 procenta hlasů a Strana svobodných občanů 5,2 procenta.  

 

Přepočteno na mandáty – ANO, TOP 09 a Starostové a ČSSD si rozdělí po čtyřech křeslech, tři europoslance budou mít komunisté a lidovci, dva kandidáty prosadila ODS a jednoho Strana svobodných občanů, která se tak poprvé probojovala do vysoké politiky. (pm, roz)