Nově do divočiny s průvodcem

 

ŠUMAVA ONLINE 24 HODIN DENNĚ

     banner pocasi    upoutavkakamery

 

Zájemci o šumavskou divočinu mohou letos opět vyrazit do rašelinišť nebo do pralesa

 

Na osvědčené „taháky“ i zcela nové trasy se mohou letos těšit všichni milovníci šumavské divočiny. Nově je nabídka rozšířena o výpravy do „nejdivočejších“ částí Chráněné krajinné oblasti Šumava. Registrační systém se pro zájemce spustil tuto středu (28. května 2014) na www.npsumava.cz. Sedmá sezóna v šumavské divočině startuje v červnu.

 

V nabídce je pro letošek nabízí 129 vycházek, což znamená, že do terénu letos vyrazí kolem tisícovky  zájemců o šumavskou divočinu.

 

Úplně nová trasa je v nabídce do kaňonu Křemelné v její horní části, která nás kromě přirozeného toku v kaňonu seznámí s lesy na pověstmi opředené hoře Slunečné a průvodce zavede také návštěvníky do míst bývalých vesnic Stodůlky a Frauenthal, které po odsunu původních obyvatel dnes patří přírodě,“ popisuje Josef Štemberk, vedoucí oddělení marketingu Správy NP a CHKO Šumava.

 

V národním parku je možno vyrazit do celkem 8 oblastí po 14 různých trasách. Oproti loňskému roku s některými změnami. Například u tras do Vltavského luhu nebo na Trojmeznou došlo k obměně trasy tak, aby lépe naplňovala význam slova „divočina“ a chodí se více mimo cesty než právě po nich.

 

Další velkou novinkou letošního roku je rozšíření nabídky dobrodružných výprav za poznáním velkých zvířat i unikátních biotopů v Chráněné krajinné oblasti Šumava. S průvodcem je možné vyrazit do 6 oblastí po 6 různých trasách, a jedná se tedy o celkem 18 výprav.

 

Jde vždy o rozsáhlé přírodní rezervace, které svou přírodní hodnotou směle konkurují přírodě v národním parku,“ uvádí Pavel Hubený, dočasný ředitel Správy NP a CHKO Šumava, který Chráněné krajinné oblasti 21 let šéfoval.

 

Cíle výprav:

Městišťské rokle u Čachrova, Zhůřská hnízdiště na západě u Železné Rudy, Úhlavský luh

 

Opravdové dobrodružství čeká na účastníky v nepřístupném údolí Bílé strže nebo na jezerní stěně Černého jezera. Tuto trasu zkušení průvodci doporučují jen fyzicky zdatným turistům s patřičným vybavením. Opravdový prales zažijí ti, kteří vyrazí na Boubín,“ jmenuje Josef Štemberk.

 

Do Chráněné krajinné oblasti Šumava je připraveno 18 termínů a účastnit se jich může až 155 lidí.

 

Možnost rezervovat si místo na výpravu do divočiny mají všichni od středy 28.5. od 9 hodin. Za tu dobu internetové stránky www.npsumava.cz navštívilo několik set lidí a některé termíny jsou již obsazené. Volných míst je stále dostatek a některá se budou jistě uvolňovat, když zájemci neuhradí poplatek za průvodce v týdenním limitu.

 

Nejrychleji se obsazují termíny o prázdninách. I stoprocentně byly obsazeny termíny do turisticky zvlášť atraktivních oblastí – Modravské pláně nebo kaňon Křemelné,“ dodává Jana Procházková, vedoucí sdružení šumavských průvodců zajišťujících doprovody do divočiny.

 

Do nejvzácnějších území Národního parku Šumava může na výjimku vstoupit jen omezený počet osob. Ochranné předpisy povolují nahlédnout do domova vzácných živočichů a rostlin jen malým skupinám, čítajícím 8 až 11 osob, nejvýše jednou za dva týdny a ve vymezeném období roku, tj. nejčastěji od poloviny července do konce října.

 

Při výpravách do šumavské divočiny zavítají návštěvníci již na tradiční místa – do původních horských pralesů na Trojmezné a na Smrčině nebo si prohlédnou úchvatný kaňon řeky Křemelné. Mohou projít člověkem opuštěný Vltavský luh a navštíví domov tetřeva na Modravských pláních.

Turisty při výpravách provádí celkem 14 odborně vyškolených, zkušených místních průvodců. Pro ně je průvodcování turistů celoživotním povoláním a dokáží všem turistům velmi poutavě vysvětlit, proč si je šumavská divočina zcela podmanila.

V Čechách ještě není příliš zažité, že průvodcování přírodou není jen ukazování cesty a dohled nad dodržováním zákonů. Jde především o vysvětlování vztahů a souvislostí v přírodě a krajině a upozorňování na zajímavosti, kterých by si lidé ani nevšimli. My se snažíme toto vše návštěvníkům Šumavy vysvětlovat a ukazovat přímo v terénu,“ uvádí Jana Procházková.

 

 

Na co  při výpravách do divočiny nezapomenout:

  • fyzická náročnost tras do divočiny je ve většině případů velmi vysoká.
  • ti co vyrazí, musí obvykle překonávat značnou vzdálenost při náročném převýšení – až 20 kilometrů na 550 výškových metrech. Obvyklá jsou místně prudká stoupání a klesání, chůze skrz lesní porost, po kamenech, přelézání padlých kmenů, nerovný povrch.
  • Samozřejmostí na výpravách je pevná obuv, jídlo a pití na celý den a vhodné oblečení. Dobré je mít v batohu i repelent, fotoaparát a dalekohled.
  • Výpravy se konají za každého počasí. Účast si každý musí rozmyslet, protože vstup do šumavské divočiny je na vlastní nebezpečí.

 

Oblasti pro Průvodce divočinou v NP

Křemelná – Šumavským kaňonem – 3 trasy (1 nová trasa), Vltavský luh – Živá řeka – 2 trasy, Trojmezná – Za duchem pralesa – 1 trasa, Polom – Na hraniční hřeben – 1 trasa, Smrčina – Nahoru na horu – 2 trasy, Modravské plane – Tetřeví domov – 3 trasy, Ždánidla (východisko z Prášil) – 1 trasa, Kamenná (východisko ze Stožce) – 1 trasa

 

Oblasti pro Průvodce divočinou v CHKO

Zhůřská hnízdiště, Městišťské rokle, Boubínský prales, Černé jezero, Bílá strž, Úhlavský luh + Lakmal