Město řeší otázku bytů

 

Úpravou zásad pro přidělování bytů a hospodaření s městskými byty se zabývala bytová komise i rada města na svém jednání 26. května.

 

Původní kategorie bytů, tak jak jsme na ně byli zvyklí, byly zrušeny a dnes existují  kromě  klasických (klasicky vybavených) bytů -dříve označovaných jako I. kategorie- , pouze byty se sníženou kvalitou. Jedná se o byty bez sociálního zařízení uvnitř bytu.  

Byty bez topení nepatří do kategorie bytů se sníženou kvalitou a tudíž je zde stejné nájemné jako u bytů, které jsou centrálně vytápěny, tj. 44,91 Kč/m2.


V současné době má město Sušice 220 bytů “II. kategorie” ve 22 domech (34 vchodů). V rámci optimalizace hospodaření s městskými  byty je třeba upravit dosud platné Zásady pro jejich přidělování.

 

Aktuálně je dle platných Zásad pro přidělování bytů v majetku města Sušice z pořadníku na tři roky vyřazen ten žadatel, který odmítne uzavřít nájemní smlouvu na byt, který mu byl do nájmu nabídnut.

 

Na jednání rady města byly předloženy návrhy na změnu pravidel pro hospodaření s byty se sníženou kvalitou:

 

Tyto byty navrhnout k prodeji – „ Zásady postupu při prodeji bytů, nebytových prostor a bytových domů v majetku města Sušice“ byly zastupitelstvem města schváleny 25. 6. 2003. Dle těchto zásad se provede u současných nájemců předběžný průzkum zájmu o odkoupení bytu. Pokud je do 90 dnů 100% zájem, předá se nájemcům závazná nabídka. Přijetí této nabídky musí být do 6 měsíců. Poté je uzavřena smlouva o budoucí kupní smlouvě a musí být uhrazena záloha 10.000,- Kč. Kupní cena bytu včetně spoluvlastnického podílu na společných částech domu, se stanoví znaleckým posudkem. K takto zjištěné ceně bytu je stávajícímu nájemci bytu poskytnuta sleva ve výši 40%. V případě, že kupující prodá byt do 5 let od jeho koupě třetí osobě, je povinen uhradit městu Sušice částku, odpovídající výši poskytnuté slevy při prodeji. Byty s nájemci, kde stávající nájemce neprojeví o koupi bytu zájem, jsou nabídnuty k prodeji ve výběrovém řízení s minimální nabídkovou cenou dle znaleckého posudku. K ceně za prodávanou jednotku je připočtena cena odpovídající podílu na pozemku (stavební parcele) ve smyslu § 21, odst. 1 zákona č. 72/1994 Sb., která se vypočte minimálně z ceny pozemku stanovené znaleckým posudkem. V příloze těchto zásad jsou přesně uvedeny domy odsouhlasené k privatizaci (kromě domu čp. 66 a139 v ul. Pod Kalichem, čp. 10 ul. Poštovní, čp. 28 ul. Volšovská, čp. 670 a 671 ul. 5. května a čp. 29 náměstí Svobody), jsou zde uvedeny všechny domy, kde jsou byty dříve označované jako byty II. kategorie. Tento seznam může být na návrh rady města průběžně doplňován.

 

 

Tyto domy napojit na dálkové vytápění – odhad nákladů na dálkové vytápění v lokalitě „Červená“ ( 7 domů, 14 vchodů, 93 bytů) činí cca 7.800.000,- Kč (z toho 4.100.000,- Kč náklady v bytech tj. rozvody, tělesa, 1.200.000,- Kč náklady na společnou část tj. stoupačky, poměrové měřiče tepla a 2.500.000,- Kč teplovod) + opravy chodníků a asfaltu (překopy komunikace),…

V těchto bytech snížit nájemné – např. na 40,- Kč/m2. Všem nájemcům od 1.7.2014.

Snížit dobu pro vyřazení – ze tří let např. na 1 rok

Vyřadit byty II. kategorie ze zásad pro přidělování bytů – přidělovat je pouze tomu, kdo o ně bude mít zájem.

 

Bytová komise doporučuje snížit postih pro žadatele, kteří odmítnou uzavřít nájemní smlouvu na byty dříve označované jako byty II. kategorie ze 3 let na 1 rok.

 

Navrhované změny je třeba dále důkladně rozpracovat a posoudit jejich  případný dopad na bytové hospodářství města. Rada města se  prozatím z navržených změn shodla na jedné, a to:

 

 

schválení   rozšíření  článku  5,  odstavec  e),  Zásad  k nájmu  bytů  v domech v majetku  města  Sušice  a  k podmínkám  zajišťování  bytových  náhrad,  které  schválila  rada města  dne  24. 5. 2010  s úpravou  znění  usnesením  č.  135  rady  města  ze  dne  19. 3. 2012,  a  to tak,  že  v článku  5  bude  rozšířen  odstavec  e)  takto:  bude-li  se  jednat  o  odmítnutí  bytu  bez dálkového  vytápění  (dříve  označovaného jako  byt  II.  kategorie),  bude  žadatel  z příslušného seznamu vyřazen na 1 rok.

 

-red-