Bůček JE dobrý, usoudila porota

…. a ocenila  Bůčkovou roládu spolu s dalšími osmi produkty, za jejich  výjimečnou kvalitu a chuťové vlatnosti,  značkou “Regionální potavina Plzeňského kraje 2014”. Ocenění   a udělení práva užívat tuto značku probíhalo v rámci Festivalu regionální potravia Plzeňského kraje 2014 včera v Plzni. regiopotravinaPK

 

 O značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 86 produktů od 31 výrobců. O logo soutěžili v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly kategorie masné výrobky tepelně opracované a pekařské výrobky.

Výrobky hodnotila 7 členná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

K  udělení značky Regionální potravina Plzeňského kraje 2014 navrhla hodnotitelská komise 9 výrobků z následujících kategorií:

  Kategorie: Oceněný výrobek a výrobce:
1. Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas Bůčková roláda, Jatky Blovice s.r.o.
2. Masné výrobky trvanlivé Klobása, Plzák z Plzně s.r.o.
3. Sýry včetně tvarohu Bundáš – kozí sýr ořechový, Ing. Jan Junek
4. Mléčné výrobky ostatní BIFI nápoj, Zemědělská výroba Milknatur, a.s.
5. Pekařské výrobky včetně těstovin Zelňáky, PEKO – Němečková, s.r.o.
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek Šumavský medový špalíček, SŠZP Klatovy
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje Stvolenský mošt jablečný s bezinkami, Mgr. Jaroslav Hruška
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě Křimický zelný salát s křenem, Ing. Jaroslav Lobkowitz
9. Ostatní Med medovicový lesní z Českého lesa, Ing. Jaroslav Lstibůrek

regiopotravinaPK

——————

Značka  Regionální potravina je udělována nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Zelenomodré logo Regionální potravina na obalech výrobků spotřebiteli zaručí, že produkt i suroviny použité při jeho výrobě pochází z domácí produkce. Produkt musí být vyroben na území kraje, ve kterém bylo ocenění uděleno, a ze surovin dané oblasti.

 

Díky krátkým distribučním cestám od výrobce ke spotřebiteli jsou tyto produkty čerstvější, mají lepší chuť i vůni. Oceněné Regionální potraviny splňují ty nejpřísnější evropské i národní požadavky na kvalitu potravin. Domácí producenti jsou oproti dovozcům více vystaveni tlaku na kvalitu jak ze strany spotřebitelů, kteří jsou s nimi v bližším kontaktu, tak ze strany kontrolních inspekcí.

Výrobky oceněné značkou Regionální potravina prokazují jedinečnost v porovnání s běžnou produkcí dostupnou na trhu. Ať už se jedná o tradiční recepturu typickou pro daný kraj, originální výrobní postup nebo využití specifické regionální suroviny.