Hlasování o stavební uzávěře

Chvíli to vypadalo, že  hlasování o stavební uzávěře  bude ‘nerozhodně’. V době, kdy se o tomto usnesení hlasovalo, bylo přítomno všech 21 zastupitelů. Jmenovité hlasování navrhla  zastupitelka Ing. M. Stárková.

Územní opatření o stavební uzávěře se vydává jako opatření obecné povahy podle správního řádu  a postupuje se podle § 97-100 zákona č. 183/2006 Sb.

Návrh na vydání opatření o stavební uzávěře byl  předložen nejprve 12. května na jednání rady města, kde nebyl schválen. Zastupitelům jej na včerejší zasedání předkládal  Ing. Tomáš Zelený, PhD.

Uvedl, že vidí některé zásadní rozpory a rizika ohledně realizace záměru výstavby Centra obchodu a služeb na místě bývalého Sola. Podle něj byl naplněn odstavec 1)  § 97 stavebního zákona kde je uvedeno, že “územní opatření o stavební uzávěře omezuje nebo zakazuje v nezbytném rozsahu stavební činnost ve vymezeném území, pokud by mohla ztížit nebo znemožnit budoucí využití území podle připravované územně plánovací dokumentace, jestliže bylo rozhodnuto o jejím pořízení.”

Rozpor vidí i v tom, že v  Pokynech pro zpracování územního plánu, které byly zastupiteli schváleny letos v březnu, byla dotčená zóna změněna z výrobní na smíšenou obytnou městskou a zčásti jako plocha veřejného prostranství s převahou zpevněných ploch. Riziko pak spatřuje  především v oblasti dopravy, kde by mohlo dojít ke střetu zájmů v případě plánovaného propojení ulic Hrádecká a Nádražní, zároveň návrh ÚP nebude již nadále umožňovat výstavbu obchodních zařízení s plochou větší než 1 000 m2.

O dalších rizicích, nevýhodách a negativních dopadech, morálním aspektu vůči historickému dědictví,  dopadech na vylidnění centra města, také hovořili Ing. arch. Karel Janda a předseda sušického ZKD Roman Bruzl, přítomen byl také zástupce investora Fuertes Development Z. Přichystal a generální ředitel Solodooru M. Dozrál. Z. Přichystal  uvedl, že pokud by zastupitelé odhlasovali stavební uzávěru a Ministerstvo kultury potvrdio  přijetí  vymezených objektů do ochranné památkové péče, pro ně tím celý projekt de facto končí.

‘Ve hře’ je právě stále ještě nepotvrzené vyjádření Ministerstva kultury, které kromě dvou navržených objektů k památkové ochraně přidalo další – mj. výrobní halu vedle bývalého ředitelství a dva objekty  uvnitř areálu. To ale považuje za nesmyslné i ředitelka Muzea Šumavy Mgr. Zdeňka Řezníčková.

Ta uvedla, že se pokusí urychleně vstoupit v jednní s dotčenými úředníky na ministerstvu a  vyjasnit situaci. Brát pod památkovou ochranu další objekty je neopodstatněné, navíc by se tím znehodnotila většina areálu pro budoucí investory, potažmo současného vlastníka. Opatření, které bylo původně navrženo, zahrnovalo budovu bývalého ředitelství a administrativní budovu,  navrhovaný byl i park. V to, že by byla přidaná pod památkovou ochranu i výrobní hala, muzeum ani nedoufalo, nicméně i tak jsou to všechno objekty a plochy, které ponechávají  ostatní  areál  smyslupně územně řešený bez výraznějších omezení.

 

Na květnovém zasedání rady města  návrh na vydání opatření nebyl schválen (3× pro, 4× proti). Zastupitel Tomáš Zelený při předkládání apeloval na zastupitele, aby radu pověřili vydáním tohoto opatření na celé území areálu a poukazoval na další negativa, která dlouhodobě v otázce tohoto záměru vnímá.

 

Starosta města Bc. Petr Mottl zopakoval již poněkolikáté své stanovisko, že ačkoliv on sám není příznivcem velkých nákupních center, tak v současné době, pokud není jiné řešení, tak i tento záměr považuje  za nejlepší (i do budoucna).

“Nikdy jsem nepodléhal žádným tlakům a nehodlám to udělat ani teď. Ano, mohu se mýlit, řídím se ale vlastním názorem a dosud mě nic nepřesvědčilo, že je špatný,” řekl zastupitelům a přítomným.

 

Návrh na usnesení zněl:

Zastupitelstvo města ukládá radě města vydat v přenesené působnosti podle § 97, 98 a 99 zákona č. 183*/2006 sb., stavební zákon, v platném znění,územní opatření o stavební uzávěře na  dotčené území.

PRO schválení usnesení  hlasovali: V. Marešová, T. Zelený, J. Macháček, M. Vrhel, D. Čámský, R. Voldřich, M. Kudová, Z. Řezníčková a M Stárková.

PROTI návrhu zvedli ruku: P. Mottl, I. Vítovcová, Č. Kříž, L. Szvitková, K. Nová, M Naglmüllerová, J. Staněk, Z. Zezula, J. Hlaváček, V. Fornousová a M. Malina. 

ZDRŽEL SE hlasování: F. Kůs.

 

 

Na programu jednání včerejšího zastupitelstva byly dále majetkové záležitosti (např. prodej PDA), schvalování provozní dotace pro nemocnici (6 mil.), aktualizace plánu pro provozování obnovy vodovodů a kanalizací, závěrečný účet města za rok 2013 a další. Jednotlivým bodům se budeme postupně věnovat v samostatných článcích.

-as-