Turistům poradí dvojjazyčné hlídky

Návštěvníci Národních parků Šumava a Bavorského lesa si v létě prohlédnou mobilní expozice a poradí jim společné česko-německé hlídky strážců

spolecne hlidky

V průběhu letní sezóny se na území Národního parku Šumava a Národního parku Bavorský les budou pohybovat společné hlídky strážní a informační služby obou parků. Návštěvníkům tak poskytnou potřebné informace jak v českém, tak i německém jazyce. Na vybraných místech, v předem vybraných termínech se navíc objeví mobilní expozice s odborným výkladem.

 

Společné hlídky budou probíhat v termínech nejvyšší návštěvnosti jako jsou svátky nebo prodloužené víkendy a na těch nejexponovanějších místech, například v oblasti Plesné, Březníku nebo Modrého sloupu,“ říká šéf Informační a strážní služby NP Šumava Petr Šrail.

 

Čeští návštěvníci v Bavorském lese tak na některých místech dostanou relevantní informace v češtině a naopak.

Oficiální dohoda na společných česko-bavorských hlídkách proběhla na jednání vedení obou parků v polovině června. Kromě jiného bylo na tomto jednání dohodnuto společné provádění přeshraničních výzkumných projektů ohrožených druhů zvířat jako rys ostrovid či tetřev hlušec nebo na tom, že se strážci zúčastní pravidelných exkurzí sesterského národního parku s cílem bližšího poznání území a práce na druhé straně hranice. V rámci budoucích národních a mezinárodních akcí, na kterých budou strážci prezentovat svá území, by chtěly obě stráže přírody v budoucnu vystupovat společným a jednotným hlasem.

 

Novinkou pro návštěvníky v rámci česko-bavorské spolupráce budou tak zvané mobilní expozice. „Jedná se o malé expozice umístěné přímo v terénu, v rámci nichž se návštěvníci dozvědí informace přímo o tom území, ve kterém je expozice zřízena a o ohrožených a vzácných druzích zvířat, které v daném území žijí. Tyto informace jim podají jak naši a bavorští strážci, tak také čeští a němečtí vědci,“ vysvětluje náměstek ředitele Národního parku Šumava Martin Starý.

 

Konkrétní místa ani časy, kde se mobilní expozice objeví, zatím nemáme všechny přesně naplánovány, už teď je ale jisté, že na ně návštěvníci narazí například u Luzenského údolí nebo u Modrého sloupu na bavorské straně,“ dodává Petr Šrail

“Kromě spolupráce „dospělých“ strážců byla dohodnuta také spolupráce mladých strážců přírody, kteří jsou organizováni v rámci programu Junior Ranger. V nadcházejícím létě se setkají na společných letních táborech a výletech do sousedního národního parku,” doplňuje  Jan Dvořák, tiskový mluvčí NP Šumava.

 

-tz nps-