Převod zámku byl včera podepsán

„Kulturní památka – zámek Vimperk – bude v péči nejvyšší kulturní instituce,“ říká ministr

Richard Brabec

brabec herman

Po několika letech, kdy se bývalí ministři životního prostředí marně snažili, aby novorenesanční zámek Vimperk byl předán Ministerstvu kultury, byl včera tento převod stvrzen ministerskými podpisy. Dohodu o předání zámku Vimperk podepsali ministr životního prostředí Richard Brabec spolu s ministrem kultury Danielem Hermanem.

 

Převod objektu vimperského zámku byl iniciován ministrem Brabcem, který veřejnosti přislíbil, že se dále o tuto památku bude starat instituce opravdu kompetentní.

Do této doby byl vimperský zámek majetkem Správy NP a CHKO Šumava.

Oba ministři včera podepsali harmonogram, který definitivně převede zámek Vimperk do vlastnictví Ministerstva kultury koncem letošního roku.

 

„Správa národního parku má mít podle mých představ na starosti především ochranu přírody, péči o návštěvníky NP a CHKO a dobrou komunikaci s obcemi, které na jejím území leží. Proto u ní také očekávám úplně jiné investiční priority, než aby si držela a také platila objekt unikátní kulturní hodnoty. Jsem velmi rád, že se podařilo s panem ministrem Hermanem v této věci rychle dohodnout na řešení, které bude v zájmu všech stran,“ potvrzuje svůj postoj ministr Richard Brabec.

 

Ministerstvo kultury přislíbilo, že bude pracovat s již hotovým projektem na podporu turistického ruchu a nadále spolupracovat s městem Vimperk, které provozuje muzeum v jeho objektu. Zvýšený zájem široké veřejnosti o tuto výjimečnou kulturní památku se očekává i proto, že zde restaurátorský výzkum odhalil unikátní fresky ze 17. století. Díky tomuto objevu se uvažuje i o tom, že by se zámek Vimperk mohl dostat na seznam kulturního dědictví UNESCO.

 

Jak dodal ministr kultury Daniel Herman: „Vítám společnou iniciativu našich obou ministerstev, jejímž cílem je co nejlepší péče o tak významný objekt, kterým národní kulturní památka, státní hrad a zámek Vimperk, je.“

 zamek vimperk foto j. hromas

Součástí dohody, jak bylo zmíněno, je harmonogram jednotlivých kroků vedoucích k předání pozemků a jejich součástí, včetně objektu vimperského zámku, které se má uskutečnit k 1. 1. 2015. Zámek Vimperk tak přejde pod správu Národního památkového ústavu, jenž je příspěvkovou organizací Ministerstva kultury ČR.

 

-tz  mzp, red-