Sirény a zvony se rozezní dnes v poledne

Celá  republika dnes uctí památku  čtyř vojáků ze Žatce a Chrudimi, kteří zemřeli při útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu. Na včerejším zasedání o tom rozhodla vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), která za padlé držela minutu ticha. Prezident Miloš Zeman jim udělí Medaili Za hrdinství. Den smutku ani státní smutek vyhlášen nebude.

 

pamatka vojaku267

 

“Vláda nařizuje, aby se ve čtvrtek 10. července 2014 ve 12:00 po dobu tří minut na celém území České republiky rozezněly sirény, a rovněž vláda doporučuje, aby se ve stejnou dobu rozezněly zvony, a lidé tak měli možnost připomenout si památku českých vojáků,” stojí v usnesení vlády, která rovněž vyjádřila soustrast pozůstalým.  (Zvuku sirén nebude předcházet žádné upozornění či doprovodný text. Bude se jednat o souvislý táhlý tón.)

 

Dnes by se měl ve 13:10 do České republiky vrátit speciální letoun, který přiveze ostatky mrtvých. Na jeho palubě bude zástupce náčelníka generálního štábu Armády ČR Aleš Opata. Pět vojáků, kteří nahradí padlé a zraněného, do Afghánistánu odletí až dalším letadlem.

 

Po přivezení ostatků se na pražském kbelském letišti uskuteční smuteční ceremoniál, zúčastní se ho i Zeman. Podle mluvčí generálního štábu Jany Růžičkové zabere akt asi 45 minut. Rakve s ostatky budou zahaleny do české vlajky, po vynešení z letounu budou uloženy na katafalky. Po smutečním projevu vojenského kaplana budou přeneseny do pohřebnických vozů. Na místě bude přítomna čestná armádní jednotka.

 

V historii české armády je to nejtragičtější událost v dosavadních zahraničních misích. Počet mrtvých českých vojáků v Afghánistánu po nynějším atentátu vzrostl na devět. Čeští vojáci převzali ochranu základny v Bagrámu v listopadu. Jádro 150členné jednotky tvoří vojáci ze 4. brigády rychlého nasazení z Chrudimi a Žatce. Česká strážní jednotka má za úkol zabránit útokům povstalců na základnu. Hlídkuje proto i v patnáctikilometrové zóně v okolí Bagrámu. Základna Bagrám leží asi čtyřicet kilometrů severně od Kábulu a je jednou z největších v Afghánistánu. Dominuje jí letiště se dvěma drahami, které umožňují přistání i největších letadel. Bagrám je naprosto klíčovým střediskem pro celou logistickou podporu mise ISAF a sídlí zde i jedno z velitelství.

 

 

– red, idnes.cz, eurozp-