Ukradli a rozebrali desítky aut

Ukradli a rozebrali desítky vozidel

 

Jihočeský kraj – Kriminalisté z Českých Budějovic a Českého Krumlova zadrželi a obvinili pětici mužů. V kraji kradli osobní vozidla, traktory, motocykly i jízdní kola. Policisté zajistili desítky věcí.  

 

Případ, který se policistům podařilo ‘rozlousknout’ komentuje krajský mluvčí mjr. Mgr. Jiří Matzner:

“Desítky krádeží motorových vozidel, převážně vozů značky Škoda a koncernu VW, po celém Jihočeském kraji, nedaly spát kriminalistům z Českých Budějovic a Českého Krumlova. Stopy z míst krádeží a detailní práce kriminalistů v terénu nakonec policisty přivedly na stopu skupiny zlodějů, kteří se specializovali především na vozidla či dopravní prostředky a to skoro všech kategorií.

 

Zajištěné věci I.

Při rozsáhlé realizaci, které se účastnila zhruba stovka policistů, zadrželi profesionálové ze zásahové jednotky a kriminalisté devět osob. V rámci celé akci provedli také deset domovních prohlídek a prohlídek nebytových prostor. Policisté zasahovali v Českých Budějovicích a na Velešínsku. U pachatelů nebyla nalezena žádná zbraň.

 

Kriminalisté v úterý obvinili ze zločinu krádeže spáchaného formou spolupachatelství z podílnictví a z neoprávněného padělání a pozměnění platebního prostředku pětici pachatelů. Hlavou skupiny byl třiatřicetiletý muž, který pravděpodobně řídil své čtyři kumpány, muže ve věku 33 let, dva devětadvacetileté muže z Budějovicka a nejstaršího nenechavce (40 let) z Meziříčí.

 

Tento opravdu povedený pětilístek měl podle kriminalistů od začátku letošního roku, převážně v Jihočeském kraji odcizit více jak třicet dopravních prostředků. Gang se zaměřoval převážně na vozidla značky Škoda Octavia, ale nepohrdl ani traktory, motocykly či drahými jízdními koly. Hodnota odcizených věcí by mohla být vyčíslena na částku bezmála 5 000 000 korun.

zajistene-traktory-ii-

Při zátahu na tyto podezřelé osoby naplnili kriminalisté část policejních skladů, a to pěti zajištěnými motocykly, třemi traktory a dvěma desítkami motorových vozidel, bohužel v několika případech v rozebrané či rozřezané formě.

 

Kriminalisté u zlodějů zajistili velmi kvalitní, drahé a precizní nádobíčko. K odcizení vozidel používali moderní elektronické součástky. V případě odcizení vozidel tyto odváželi do svého doupěte, které naoko fungovalo jako jistá autoopravna a zde vozidla rozebírali a prodávali na náhradní díly a to i formou inzerátu. Kradli a prodávali také motocykly.

 

Krádežemi se tento gang vlastně živil, kradli skoro denně, stejně jako by chodili do práce. Svým partnerkám, dle zjištění policistů, zdůvodňovali svoji častou několika denní nepřítomnost prací v zahraničí s dobrým výdělkem. Zlodějna tak byla v této skupině pravděpodobně čistě pánskou záležitostí. Jak by také ne, odcizené traktory legalizovali a dál za velmi výhodné částky zemědělcům prodávali. Traktory převáželi do svých dílen v ranních hodinách, kdy vyjíždějí na pole i „pracující zemědělci“, aby nevzbudili zbytečnou pozornost.

 

Velký kus práce odvedli kriminalističtí experti, specialisté na metalografii, kteří identifikovali všechny odcizené-nalezené vozy a jejich součástky, přestože pachatelé vybrušovali či vyřezávali identifikační čísla.

 

zajistene-veci-iii

Perličkou případu je i ta skutečnost, že krádeže vozů se nevyhnuli ani některým policistům. Zajištěna tak byla například i jedna tzv. skoro policejní motorka (soukromý motocykl policisty). Motor soukromého vozidla dalšího policisty si pravděpodobně hlavní pachatel namontoval do svého vozu.

 

Pokud by soud obviněné osoby uznal vinnými, mohli by být potrestáni až osmi lety odnětí svobody. Kriminalisté však nevylučují ani skutečnost, že tak jak budou případ dále rozkrývat, přibydou další skutky či rozšíření obvinění. Na obviněné muže podali vyšetřovatelé podnět k návrhu na jejich vzetí do vazby, který soud akceptoval.
 

 

-p cr, red-