Snowboarďáci v první desítce na mládežnické olympiádě

Český olympijská juniorský tým dosedl na letiště v Bukurešti 16. 2. 2013 a pak je čekala ještě dlouhá cesta autobusem do velkého olympijského resortu Brašov. Všichni jsme při příjezdu byli překvapeni výborným zabezpečením, organizací, ubytováním i sportovními areály, a tak nás únava z cesty rychle opustila. Při vstupu do čtyřhvězdičkového hotelu Alpin nás ohromil luxus, který na nás zde čekal. Sportovci zde mají ten největší blahobyt a nejlepší přístup realizačního týmu, aby jim nic nebránilo v podávání těch nejlepších výsledků.

 

brasov

 

Hned v neděli naše skupina snowboardcrossařů vyjela na sjezdovku na svůj první trénink. Trénink se odehrával pouze na sjezdovce, a tak jsme s kolegou Petrem Knappem vychytávali jen drobné mouchy ve stylu jízdy. Večer svěřence čekala příjemná chvilka s fyzioterapeuty a maséry, aby všichni byli připraveni na druhý tréninkový den, tentokrát už v krosové trati. Trať byla technicky středně náročná, avšak velmi záludná. Proto byl celý trénink natáčen, později večer jsme celou trať rozebírali na videocouchingu, abychom se vyvarovali chyb v závodě.

 

Závodní den začal velmi mrazivě. Teplota minus 13 stupňů nám dělala trochu vrásky, jelikož předpovědi hlásili teplé počasí a na toto jsme nebyli připraveni. Nastal menší chaos, všechny snowboardy závodníků by se měly přemazat. Nakonec jsme po vzájemné dohodě namazali pouze tréninkové snowboardy a na závodních jsme nechali měkké vosky, což se nakonec ukázalo jako nejlepší volba.

 

Kvalifikace pro nás dopadla na výbornou. Do závěrečných bojů se dostali všichni kluci, a to z velmi pěkných postupových míst. Holky to měly trochu složitější, Vendula Hopjáková v první kvalifikaci upadla, tudíž druhou musela jet na jistotu, ale rychle, aby jí čas stačil, což se nakonec povedlo. Péťa Hlávková neměla tolik štěstí a vždy velmi pěknou jízdu jí překazil pád v technické pasáži.

 

Rozjížďky ve čtveřicích jsou plné překvapení a i vítěz kvalifikace může prohrát hned v první. Vendula měla první rozjížďku rozjetou ve velkém stylu a suverénně vyhrála. Nakonec skončila v malém finále a bylo z toho krásné 8.místo. Michal Hanko a Radek Vintr měli smůlu a hned v první rozjížďce upadli z prvního místa, což byla velká škoda, měli velkou šanci na další postupy. Jediný, kdo pokračoval v bojích, byl Jan Kubičík, který na startu vždy trochu ztrácel, ale neskutečně bojovným a dravým stylem si vždy postupové místo vyjel. V boji o finále těsně přišel o postupové místo. Nakonec z toho bylo krásné 7.místo. Michal Hanko v konečném pořadí obsadil 22.místo a Radek Vintr 27. místo.

 

Ve čtvrtek máme ještě slalom, který nepatří mezi naše nejsilnější disciplíny, avšak nic se nemění na tom, že budeme bojovat do poslední chvíle.

 

 

Jakub Frajkor, trenér vimperských snowboardistů