mapa

Rozdělí se Vimperk na bezpečnostní okrsky? Stejně jako v Sokolově?

Vimperk chce jít ve stopách Sokolova a plánuje po jejich vzoru zřidit ve městě asistenty prevence kriminality (více zde). Jak nám sdělil při návštěvě Vimperka velitel sokolovské městské policie Petr Kubis, asistenti se maximálně osvědčili, ale není to u nich jediný jediný krok v boji za větší pocit bezpečí občanů, ale jedná se o celý soubor opatření. 

 

image1
Zeptali jsme se starosty Vimperka Bohumila Petráška, co na jednotlivé části sokolovského bezpečnostního programu říká a zda vedení města neplánuje kromě přání uvést do života asistenty prevence kriminality okopírovat od Sokolova ještě jiné nápady. I když Sokolov je trojnásobně větší než Vimperk a jak nám řekl Bohumil Petrášek, situace v Sokolově je jiná hlavně s ohledem na počet příslušníků Policie ČR, kterých je jen pro město Sokolov přes 60. V noci je ve městě 5 – 6 motorizovaných hlídek Policie ČR. Z toho důvodu i sokolovská MP slouží v dvousměnném provozu bez nočních hlídek, tím může být ve městě přes den více policistů i městských strážníků.

 

 

V Sokolově je město rozděleno na devět okrsků, kde za každý zodpovídá trojice zastupitel – policista – strážník. Tyto osoby mají osobní zodpovědnost za bezpečnostní situaci v přiděleném okrsku. Obyvatelé tak ví, na koho se mají ve svém bydlišti konkrétně obrátit. Na stránkách bezpecne.sokolov.cz jsou uvedena telefonní čísla, zastupiteli se může volat každou středu od 15 do 17 h. Co na to říkáte?

Rozdělení města na okrsky s odpovědností strážníka, policisty a zastupitele je zajímavá myšlenka. Již v minulosti měli policisté svůj okrsek. V našem městě by se mohlo jednat spíš o “patronát” zastupitelů nad jednotlivými částmi města.

 

V každém okrsku je nainstalována infoschránka, kam mohou občané nejen vhodit dotazy a připomínky osobám, které mají okrsek na starosti, ale mohou tam vhodit nalezené klíče, doklady, mobily atd., aniž by museli na služebnu MP. Co na to říkáte?

Infoschránky jsou zajímavá myšlenka, která může občanům přinést úsporu času, a budeme se jí zabývat.

 

Občané Sokolova mají možnost nahlásit nepořádek a místní technické služby vyjedou na místo zjednat nápravu. Dá se říci, že se jedná o objednávku úklidu. Co na to říkáte?

Tento úklid nezajišťují sokolovské technické služby, ale zvláštní pracovní četa, kterou řídí městská policie. Pro tyto práce jsme v minulosti využívali veřejnou službu, ale v současné době nejsme schopni toto finančně zajistit.

 

V Sokolově zavedli program Bezpečný podnik, kdy jsou bary mimo jiné vybavovány kamerami napojené na městskou policii, detektorem kovů a obsluha je zdarma vybavena mobilem s přednastavenými důležitými čísly. Celková investice ze strany města je 12 tisíc, ale nevylučuje se ani spoluúčast provozovatelů. Co na to říkáte?

Bezpečný podnik je velmi dobrá inspirace, v Sokolově toto iniciovali hlavně podnikatelé. Může to být další krok ve zlepšování pocitu bezpečí ve městě.

 

Sokolov zavedl povinné čipování psů. Co na to říkáte?

Povinné čipování psů je výhodné, není to však celkové řešení. V současné době musí mít pes známku, která jednoznačně identifikuje psa. Výhodou čipu je to, že ho pes neztratí. Neřeší to však základní problém, kterým je nekázeň některých majitelů psů, kteří po svých miláčcích neuklízí.

 

 

Josef Rychtář

 

 

foto: Stanislav Falář

úvodní foto: maps.google.com