Výstava nabízí unikát – parohy oceněné zlatou medailí

OBRAZEM: Po dlouhých dvaceti letech se na Šumavě objevily jelení parohy, které jsou natolik kvalitní, že si vysloužily ocenění zlatou medailí. Od úterý až do čtvrtka jsou k vidění na přehlídce trofejí zvěře z Národního parku Šumava za rok 2012 v sále hotelu Zlatá hvězda ve Vimperku.

 

Zlatou medaili obdržel od odborné komise, která se dnes sešla při zahájení přehlídky. Oceněným je shoz jelena-dvaadvaceteráka, jenž si vysloužil přezdívku ‘Král lesa’ a jenž pravidelně tráví zimu v přezimovací obůrce Beranky na Srní, kde také své rekordní parohy shodil. Komise mimoto dále ještě udělila jednu stříbrnou a osm bronzových medailí.

 

Jak uvedl na slavnostním zahájení Adam Jirsa, který má péči o zvěř v Národním parku Šumava na starosti, jedná se o velice vzácné parohy. Naposledy dostaly zlatou medaili parohy jelena, který byl ulovený v oblasti Plešného jezera v roce 1993.

Pro to, aby parohy obdržely zlatou medaili, musí dostat 210 bodů. ‘Král lesa’ získal 212,33 bodu. “Hodnotí se délka lodyh, očníků a opěráků, obvod růží a lodyh, počet výsad nebo hmotnost. Také některé vzhledové ukazatele jako barvu paroží, perlení a podobně,” vysvětlil Adam Jirsa, jeden z hodnotilelů.

 

Celkem můžou návštěvníci přehlídky zhlédnout 181 trofejí ulovené nebo uhynulé zvěře. Nejpočetnějši je zastoupen jelen evropský (135 kusů), dále se na výstavě nachází čtyřicet trofejí srnce obecného a po třech trofejích jelena siky a prasete divokého. Přehlídka trofejí se koná v hotelu Zlatá hvězda ve Vimperku od úterý 19. března do čtvrtka 21. března. Otevřeno je zde každý den do 10 do 19 hodin a vstupné se neplatí.

 

 

 

Josef Rychtář

 

{gallery}vimperk/2013/brezen/vystava/{/gallery}