bazen

Kolik se musí doplácet na koupaliště kvůli únikům vody?

Čtenář Radek se přes náš portál ptá: “Z několika ověřených zdrojů mám potvrzeno, že na vimperském koupališti utíká voda a město má díky tomu ztrátu okolo 500.000 Kč. Ptám se, jestli je pravda, že město nemá tisíce na opravu chodníků na sídlišti a přitom si nechá ledabyle utíkat statisíce?”

 

koupaliste

 

 

ODPOVĚĎ STAROSTY VIMPERKA BOHUMILA PETRÁŠKA:

 

“Na koupališti se během posledních let postupně zvyšovala spotřeba vody. Z hlediska hygienických předpisů se musí voda v bazénech obměňovat s ohledem na počet návštěvníků. Pokud by nedocházelo k žádnému úniku vody, byla by roční spotřeba cca 4,5 – 5 tis m3 za rok. V roce 2011 a hlavně v roce 2012 se spotřeba vody výrazně zvýšila.

 

Podle informací od správce areálu se jedná o ztráty v potrubí a to zejména mezi bazény a filtrační jednotkou. Celková ztráta se za r. 2012 byla cca 350 – 400 tis Kč. V minulých letech byla tato ztráta nižší. Není to uváděných 500.tis, ale i tak je to významná částka. V loňském roce si město podalo žádost o dotaci na výstavbu koupaliště, bohužel jsme neuspěli a budeme muset řešit případné opravy z vlastních zdrojů. V současné době hledáme se správcem areálu schůdné řešení, které by minimalizovalo únik vody. Čeká nás však také zásadní jednání s hygienou, zda nám vůbec provoz povolí. Nutno ještě konstatovat, že díky dopouštění čerstvé vody do bazénu jsme nikdy neměli, navzdory zastaralé technologii čistění bazénové vody, problémy s kvalitou vody v bazénech.

 

Otázka každoročního provozu koupaliště je vždy předmětem rozhodnutí zastupitelů.

 

Výše finančních prostředků na opravy chodníků není nijak ovlivněna výší spotřeby vody na koupališti. Na opravy komunikací a chodníků jsou při sestavování rozpočtu každoročně vyčleněny prostředky v jiné části rozpočtu.”

 

 

(red)

 

foto: (jr)