Zlatá čkyňská krasobruslařka

Aneta Zwettlerová je nejúspěšnější čkyňská krasobruslařka všech dob. Osmiletá dívenka jezdí za tým HC Strakonice a trénuje ji Ivana Andrejičová z Českých Budějovic. Během letošní sezóny se dostala na stupně vítězů, dvakrát brala zlatou medaili. „Mým snem je účast na mistrovství České republiky a stát se trenérkou. Mým krasobruslařským vzorem je mistryně Evropy Carolina Kostnerová z Itálie,“ uvádí Aneta Zwettlerová.
 

Krasobruslení není na malém městě tak populární sport. Proč ses rozhodla právě pro krasobruslení?
 
BOK 3738Byly mi 4 roky, když jsem začínala s krasobruslením. Tento sport mi vybrala babička ze Čkyně, které se krasobruslení vždy líbilo. Ani jsem neuměla stát na bruslích. Když jsem se konečně postavila, pořád jsem padala. Paní trenérka na mě ale byla moc hodná. Trénuje se mnou asi 25 holčiček, třeba Marušku Šefrnovou z Onšovic. 

 
Jak často jezdíš na tréninky? Kdo s tebou jezdí?
 
Trénink na ledě mám pětkrát týdně a dvakrát týdně balet a gymnastiku. Většinou před závody jezdím ještě trénovat do Českých Budějovic. Jezdí se mnou mamka, taťka, babička, děda a někdy i můj bráška Míša.

 
Jak vypadá krasobruslařský trénink?
 
Než jdu na led, musím se pořádně rozcvičit. Po celou hodinu si zkoušíme různé piruety, skoky a další prvky, které používáme při krasobruslení. Paní trenérka mezi námi jezdí na bruslích a dohlíží, jestli všechno děláme správně. Každou hodinu si zkoušíme svoji volnou jízdu.

 
Jakou soutěž jezdíš a jaké máš za sebou úspěchy? Jak často máte závody?
 
BOK 3731Prozatím jezdím soutěž o pohár ČKS (Český krasobruslařský svaz – pozn. redakce) v kategorii nováčci B. Za tuto sezónu jsem získala bronzovou medaili v Českých Budějovicích, 2x stříbrnou v Lounech a v Mostě, 2x zlatou v Kralupech nad Vltavou a v Tachově. Je to bezva zážitek stát na stupních vítězů. O letních prázdninách mě čekají dvě soustředění. Týden v Rokycanech a týden v Uherském Hradišti, kde se budu připravovat na další sezónu.

 
I malé krasobruslařky mají svůj žebříček, který se sestavuje podle jejich úspěšnosti. Kolikátá v něm jsi?
 
Bohužel kvůli nemoci jsem vynechala dva závody, které se započítávají každý měsíc do krasobruslařského žebříčku, což mě posunulo z 9. místa na místo 12. z 80 holek. Ale ještě tam nemám započtené poslední tři závody. Závody se konají dvakrát nebo třikrát do měsíce. Posledním závodem této sezóny bude ještědská brusle v Liberci.  Moc se těším. Vůbec mi nevadí, že jsem na ledě sama a všichni na mě koukají, jak jedu. Po dobře provedené jízdě mě vždy čeká velká pochvala od paní trenérky a také vysoké hodnocení poroty, která posuzovala moje technické provedení jízdy a umělecký dojem. 

 
Jaké skoky už zvládáš? Jaké se teď učíš?
 
Prozatím zvládám jednoduché skoky – kadeta, salchowa, rittbergra, lutze, flipa, toeloopa. Už se mi povedl i jednoduchý axel, který je velice obtížný. Už se učím i skoky dvojité. Dále vzládám sitzku – což je pirueta v sedě, piruetu v holubičce a nyní trénuji i zakloněnku. 

 
Chtěla by ses krasobruslení věnovat i v budoucnu? Máš nějaký vzor? Sleduješ krasobruslení i v televizi?
 
Tenhle sport mě moc baví, chtěla bych se mu věnovat i nadále a v budoucnu se stát trenérkou. Samozřejmě mým snem je účast na Mistrovství ČR v krasobruslení. To by chtěly všechny holky z klubu. Na krasobruslení se dívám i v televizi, teď na mistroství světa. Mým krasobruslařským vzorem je mistryně Evropy Carolina Kostnerová z Itálie, dále Michal Březina, Tomáš Verner a samozřejmě paní trenérka.

(pp)