Kdo zaplatil poplatek a kdo ne? Bohužel, neřekneme

“A co takhle sepsat všechny, kdo ten poplatek a v jaké výši zaplatili za rok 2012, aby si lidé mohli sami udělat obrázek,” okomentoval článek o vybírání (nebo spíše nevybírání) poplatku ze vstupného jeden z našich čtenářů Josef Vosecký.

 

Pokud se pořádá ve Vimperku kulturní akce, je povinen její pořadatel podle městské vyhlášky č. 5/2010 zaplatit poplatek ze vstupného. Pro kulturní akce vyhláška stanovuje pětiprocentní poplatek z vybraného vstupného, z prodejních akcí, burz, aukcí a ostatních akcí je povinnost zaplatit 20 procent ze vstupného. Město však určilo široký okruh akcí, na něž se výběr nevztahuje. Z placení jsou osvobozeny akce sportovního charakteru, pro děti a mládež, koncerty vážné hudby, divadelní představení, výstavy, vernisáže, galerie, taneční kurzy a kurzy společenské výchovy a akce pořádané nebo spolupořádané městem. 

 

I nás informace o tom, jak si jednotliví pořadatelé plní povinnost stanovenou obecně závaznou vyhláškou, zajímala, jenže podle vyjádření místostarostky Jaroslavy Martanové máme smůlu. Jak nám sdělila, nelze v tomto případě postupovat podle zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím, neboť se jedná o údaje chráněné zvláštním zákonem. “Na základě ustanovení § 52 odst. 4. zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, citace: ‘Porušením povinnosti mlčenlivosti není zveřejnění zobecněných informací získaných při správě daní, z nichž nevyplývá, které osoby se týkají’, nelze podávat informace, které povedou k přímému označení subjektu i výše jeho daňové povinnosti,” odkázala místostarostka na příčinu, proč se občané nemohou dozvědět, kdo konkrétně a jak vysokou částku zaplatil za uspořádání kulturní akce. Jinými slovy, podle zákona č. 106/1999 Sb. může radnice zveřejnit, co do její kasy ze vstupného přišlo, ale nesmí říci odkud.

 

 

Přehled vybraných poplatků ze vstupného v období 2009 – 2012

 

 

Za rok 2009 bylo na poplatku ze vstupného vybráno 3.400 Kč, tato částka se týkala 12 akcí.

 

Za rok 2010 (v tomto roce došlo ke změně vyhlášky, paušální poplatek byl změněn na procentní) bylo na poplatku ze vstupného vybráno 11.600 Kč , tato částka se týkala 39 akcí.

 

koncert – 15x
ples – 2x
diskotéka, zábava – 20x
jiné – 2x

 

Za rok 2011 bylo na poplatku ze vstupného vybráno 13.156 Kč, tato částka se týkala 30 akcí.

 

koncert – 20x
ples – 4x
diskotéka, zábava – 5x
cirkus – 1x

 

Za rok 2012 bylo na poplatku ze vstupného vybráno 10.510 Kč, tato částka se týkala 15 akcí.

 

koncert – 5x
ples – 1x
diskotéka, zábava – 7x
cirkus – 2x

 

Pro rok 2012 ještě zveřejňujeme tabulku, kterou obdrželi zastupitelé jako podklad pro projednávání bodu o případném zrušení tohoto poplatku. Zde je vybraný poplatek za rok 2012 rozdělen po jednotlivých měsících:

 

poplatek 2012 

 

Josef Rychtář

 

úvodní foto: Jiří Kraus