1. Vimperk, 2. Sparta, 3. Kladno

Ještě o jeden víkend si prodloužili sezonu hokejoví mladší žáci HC Vimperk, když přijali pozvání na kvalitní turnaj v Praze. Po konfrontaci se středočeskými kluby minulý týden je opět čekali soupeři zvučných jmen.

 

Na úvod se jim hned postavili hokejisté HC Sparty Praha, kteří jsou ve své skupině žákovské ligy vždy na samém čele. Panovaly trochu obavy z prvního zápasu turnaje, trenéři nabádali hráče, aby zachytili úvod. Hned od začátku bylo vidět, že se hraje vynikající utkání. Hráči Sparty možná trochu podcenili začátek, Vimperk vycházel ze zajištěné obrany, hra byla vyrovnaná a jeden z rychlých protiútoků dokázal tým hostí dotáhnout do úspěšného konce. Když přidal šumavský tým ve druhé části další branku, začalo se schylovat k překvapení, ale do konce bylo ještě daleko. Sparta snížila náskok a vimperský tým musel zuby nehty bránit svoje hubené vedení. Jako již poněkolikáté ukázal tento tým charakter a vybojoval si cenné vítězství. HC Sparta Praha – HC Vimperk 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)

 

Jako druhý se postavil vimperským hokejistům do cesty tým Francie, reprezentovaný hráči vybranými z několika klubů. Jakkoli se papírově zdálo, že to bude lehčí soupeř, opak byl pravdou a francouzští hokejisté získali zaslouženě vedení 2:0, výborně bruslili a zakončovali své akce. Vimperská hra nebyla zrovna moc pohledná, ale bylo třeba začít hrát aktivně a pokusit se dostat více do šancí. S postupem času začali Francouzům trochu docházet síly, občas si pomohli faulem, a proto se dostávali do početních nevýhod. Vimperk snížil na rozdíl jediné branky, další přesilovka těsně před koncem znamenala konečně i vyrovnání a vzhledem k vývoji utkání si přítomní příznivci Vimperka, i vzhledem k dalším výsledkům turnaje, oddychli, ale mladí Jihočeši byli jako dravec, který ucítí krev, a nespokojili se jen s bodem. Vycítili šanci v další přesilové hře a tvrdě šli za vítězstvím, byť skvělá brankařka Francie dělala nemožné, 21 sekund před závěrečnou sirénou dopravil odražený puk do sítě Francie Anderle a všichni francouzští hokejisté se zkáceli zklamaně na led. Naopak uprostřed hřiště vznikla hromada těl šťastných kluků z Šumavy, za což samozřejmě museli ještě pykat trestem. Jedenadvacet sekund ale na vyrovnání unaveným Francouzům již nestačilo a Vimperk si zapsal vítězství do turnajové tabulky. Francie – HC Vimperk 2:3 (2:0, 0:1, 0:2)

 

Turnaj byl skvěle rozjetý, ale druhý den čekal další zvučný soupeř. Proti Vimperským nastoupil tým z klubu Jaromíra Jágra – Rytíři z Kladna. Kladenští začali sice velice svižně a vimperský tým sice bez problému odolával atakům, ale hra nebyla moc pohledná, kluci byli trenéři nabádáni k větší aktivitě a zpřesnění kombinace, což byla přesně věc, která začala na Kladno platit. Po hubeném vedení po první třetině přidali Vimperští dvě pěkné branky po nádherných kombinacích a ocelové Kladno se totálně zhroutilo. Ve třetí třetině to byl exhibiční výkon a Středočeši se nezmohli ani na minimální ohrožení vimperské branky. Frustrace všech přítomných hráčů, trenérů i příznivců kladenských byla očividná a nedokázali se s prohrou smířit ani zdaleka tak s nadhledem, jako mnohem lepší pražská Sparta předešlého dne. HC Vimperk – HC Rytíři Kladno 7:0 (1:0, 2:0, 4:0)

 

V euforii po skvěle zahájeném zápasovém dni čekala na Vimperk závěrečná tečka turnaje – do cesty se jim postavil domácí tým HC Hvězda Praha. Ale Vimperáci byli až příliš rozjetí na to, aby si pokazili svůj turnajový dojem ztrátou bodů. Hvězdu přejeli podobným způsobem jako Kladno a zaslouženě si vezou domů pohár a zlaté medaile. HC Hvězda Praha – HC Vimperk 1:7 (0:2, 0:1, 1:4)

 

Sestava HC Vimperk v turnaji : Kopolovič – Svach, Mrkvička, Havlíček, Böhm – Kovář, Dub, Janda, Slanina, Kašpar, Janoch, Anderle, Holar, Budík.

 

Vynikající tečka za úspěšnou sezonou, skvělá utkání proti kvalitním a slavným týmům, to bylo poslední vystoupení mladších žáků HC Vimperk / HC Strakonice v této sezoně. Po letošním třetím místě v celkové tabulce myslí celý tým v příštím ročníku žákovské ligy na mety nejvyšší.

 

pro vimperk.eu: Roman BÖHM